Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Corneliu Dobrițoiu: În elaborarea unui PNRR este nevoie de un dialog activ pe tema obiectivelor strategice!

Generalul Corneliu Dobrițoiu, liderul Departamentului pentru Apărare al PPU (social-liberal), trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care echipa guvernamentală a lucrat la PNRR, afirmând că respingerea acestuia subliniază încă o dată nevoia sistemului de dialog social care să pună în prim plan interesele cetățeanului român.

Liderul umanist mai subliniază că PNRR nu a fost un document negociat cu formațiunile politice, cu societatea civilă, cu ONG-uri, în vederea depășirii disfuncționalităților existente în prezent și relansării dialogului social în România:
„Modul în care echipa guvernamentală a lucrat acest document lasă de dorit. Transmit acest lucru din persectiva experienței mele, pentru că eu am făcut parte dintr-un colectiv care a redactat planurile anuale pentru integrarea României în NATO. Dimensiunea documentului este aceeași – strategică. Atunci nu a venit nimeni să ne spună că trebuie să mai aprofundăm. Documentele au fost exemplar făcute.
Unde s-a greșit? Nu a ținut nimeni niciun fel de dialog activ pe tema obiectivelor strategice pe care vrem să le promovăm prin PNRR cu funcționarii de la Bruxelles. Nimeni nu a adus argumente care să spună care este valoarea adăugată a acelor obiective.
Mai mult decât atât, nu au înțeles să lucreze în sprijinul unor interese și obiective comune nici în cadrul guvernului.
Nu s-au făcut niciun fel de simulări pe dimensionarea obiectivelor. Dacă acest document era discutat într-un cadru mai amplu pentru că el angajează practic dezvoltarea României de acum încolo. Nu României liberale, nu României USR-iste. Dacă am fi mers la Bruxelles cu un document negociat politic cu formațiunile politice, cu societatea civilă, cu ONG-uri etc, atunci funcționarii de la Bruxelles care au respins repezit documentul, ar fi avut o altă înțelegere. Este un eșec!”.

Parlamentarii Grupării Umaniste au depus în 2020 în Parlament o inițiativă legislativă privind modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, proiect realizat la inițiativa lui Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară „SINDALIMENTA”.
Proiectul își propune să restabilească premisele pentru un dialog social real în România, în avantajul reciproc al partenerilor sociali direct implicați – angajatori și angajați – precum și în interesul autorităților publice, astfel încât să contribuie la realizarea unor relații de muncă într-un climat de pace socială.
În prezent, inițiativa legislativă depusă de umaniști are aviz de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, precum și de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.