Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare, către Comisia Europeană, în contextul încălcării drepturilor lucrătorilor români în Germania

În urma informațiilor și mărturiilor apărute în spațiul public, pornind de la premisa că zborurile către și dinspre Germania sunt anulate și că există aceleași restricții impuse și în România, trebuie investigat cum a fost posibil acest aranjament între România și Germania.

Totodată, odată ajunși la locații, fără contract de muncă, cetățenii români au fost supuși terorii de către angajatori, ba chiar au rămas fără acte de identitate și au fost privați de dreptul fundamental la sănătate.

Iată ce se arată în scrisoarea transmisă de europarlamentarul Maria Grapini către Comisia Europeană:

 „În pofida tuturor restricțiilor de călatorie impuse în toate  țările membre din UE,  din cauza Pandemiei de COVID-19, Germania a permis, în plină pandemie,  ca mii de lucrători români să vină în Germania la lucru, punând astfel  în pericol sănătatea  mai multor cetățeni europeni.

Deși li s-au promis contracte de muncă care să respecte drepturile angajaților,  muncitorii români îndură condițiile grele de muncă, fiind forțați să muncească multe ore peste programul de lucru legal. Deși avem de-a face cu un virus extrem de periculos, angajaților români nu le-au fost create condiții necesare pentru a putea să se respecte regula de distanțare socială,  iar măsurile de protecție luate de angajatorii germani  au fost insuficiente pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19. Sute de muncitori români au fost infectați la locul de muncă din Germania, în combinate de prelucrare a cărnii, la lucrările de munci agricole, unde au fost înregistrate și decese.

Își propune Comisia să solicite lămuriri Germaniei pentru  situația creată, legată de îmbolnăvirea lucrătorilor  români și nerespectarea drepturilor acestora și, totodată, ce măsuri va lua Comisia astfel încât  atât în Germania, cât și în oricare alt stat membru al UE, să fie respectate drepturile lucrătorilor și dreptul la sănătate ? „, este întrebarea cheie pe care o pune Maria Grapini.

 

Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare, către Comisia Europeană, în contextul încălcării drepturilor lucrătorilor români în Germania