Incerc sa centralizez, foarte pe scurt, cateva aspecte generale, din teoria si practica politice, dar si particulare, privind stadiul nostru actual. Aceasta schita va fi dezvoltata intr-un proiect organizatoric dupa ce ma documentez mai bine pe situatia din teren. De maine voi fi la birou, sa ma lamuresc. Evident ca toate cele de mai jos vor fi supuse sanctiunii membrilor acestei echipe, asadar orice completare va fi binevenita. Incerc sa structurez pe puncte, ca sa nu deviez prea mult.
1. Contextul trebuie vazut in 2 dimensiuni:
A. Intern. PUSL exista in 14 filiale din 47 posibile (41 de judete, plus 6 sectoare), dar functioneaza efectiv in 6 dintre ele. Prin urmare va trebui sa intarim structurile, pe parcursul acestei veri, astfel incat incepand de la toamna sa stim unde investim energia si resursele. Din toamna pana vara viitoare, cand se da startul anului electoral 2024, avem timp sa pregatim echipele care vor intra in alegeri.
B. Extern. PUSL este singurul partid ideologic din România, in sensul in care exista o platforma de idei si principii coerenta. Sigur ca, aparent, in Romania asta conteaza foarte putin. Totusi, intrucat Romania e singura tara din fostul bloc comunist unde inca exista vechiul FSN din 1990 (PSD, urmas al FDSN, si PNL, urmas al FSN, prin fuziunea cu PD), este iminenta coagularea unei parti a societatii in jurul nostru, daca stim sa o atragem. Romania a avut intotdeauna decalaje istorice fata de restul lumii, de aceea cred ca este o perioada propice pentru a capacita nemultumirile din societate, mai cu seama pe fondul scaderii USR si AUR.
2. Obiectivul este acelasi in orice partid, acela de a ajunge la putere si a o exercita institutional, prin guvernare. Pentru asta, trebuie voturi, obtinute pe liste proprii sau in aliante.
3. Caile de atingere a obiectivului sunt acele actiuni pe care le intreprindem pentru a obtine voturi. Exista 2 mari categorii de voturi pe care ne propunem sa le capacitam in ziua votului:
A. Politice (ideologice si/sau comunicationale, bazate pe mesaje mediate de televiziuni sau internet, retele sociale). Acestea sunt mai usor de obtinut la nivel de intentie, cu ajutorul campaniilor bune de comunicare, dar mai greu de controlat si mobilizat la urne.
B. Organizatorice (bazate pe retele de oameni). Sunt mai greu de identificat, dar mai usor de controlat, prin instrumentul Registrului votantilor.
4. Actiuni specifice necesare
– pentru votul politic:
✅strategie de comunicare (plan de mesaje, ghid de mesaje, coerenta mesajelor, unitatea mesajelor la toti comunicatorii, instruirea comunicatorilor)
✅promovarea mediatica a initiativelor legislative
✅atragerea de personalitati cu prestigiu si notorietate pozitiva din diverse medii profesionale, politice, academice
– pentru votul organizatoric:
✅vizite si evenimente locale si bine mediatizate
✅instruirea ideologica si organizatorica a membrilor, pentru extinderea echipelor din filiale
✅evenimente locale de recrutare de noi simpatizanti, care sa poata fi mobilizati la vot
NOTĂ evident ca munca noastra va insemna un mix din toate cele enuntate, iar ca prioritati teritoriale, in functie de obiectivele electorale, as propune urmatoarea ierarhizare:
– constituirea si/sau consolidarea filialelor in București, alaturi de fixarea unor tinte cuantificabile de voturi, raportat la LEP (Listele Electorale Permanente). Va trebui sa avem un numar de alegatori in registrul votantilor, astfel incat sa ne asiguram procentul dorit la fiecare tip de alegeri.
– consolidarea si extinderea filialelor existente, pentru a le maximiza potentialul, care sa contribuie la zestrea nationala a partidului
– infiintarea de noi structuri, in judetele unde nu avem prezenta
CONCLUZII: aceasta este o viziune analitica, dar si sintetica, pe care o voi dezvolta cu elemente sociologice, ideologice si de management organizational.
Ca atributii si responsabilitati pentru implementare, din discutiile de azi mi s-a parut ca au reiesit urmatoarele:
1. Conceptie, strategie, implementare – Secretariatul general
2. Comunicare – Șef birou comunicare
3. Relatia cu filialele – Secretariatul general
4. Birocratia interna – Liviu Neagu
5. Dezvoltare Bucuresti – Doina Parcalabu si Secretariatul General
6. Dezvoltare filiale existente – Gratiela Gavrilescu si Daniel Ionascu
7. Infiintare filiale noi – Maria Grapini
Secretariatul general al PUSL