Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 iunie, Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. „Măcar astăzi să nu folosim niciun obiect de plastic ce nu poate fi reciclat”

În fiecare an, pe 5 iunie, sărbătorim Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. Deputatul Grațiela Gavrilescu, președintele Forului de Conducere Colegială al PUSL și fost ministru al Mediului, a făcut un apel la responsabilitate și i-a invitat pe români ca, în această zi cu o semnificație aparte, să nu folosească niciun obiect din plastic ce nu poate fi reciclat.

„Pentru a 51-a oară, sub egida UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu), statele responsabile dedică ziua de 5 Iunie MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR.
În acest an, organizatoare sunt Coasta de Fildeș și Țările de Jos iar tema- extrem de actuală: “Soluții pentru poluarea cu plastic”, problemă majoră la nivel global, amenințătoare inclusiv pentru ecosistemele marine.
🇺🇳UNEP și 🇪🇺UE acordă o atenție deosebită cercetării fenomenului și identificării căilor prin care acesta să poată fi stopat.
În principal, soluțiile propuse se referă la “modul de a aborda cauzele poluării cu plastic, combinând reducerea utilizării problematice și inutile a plasticului cu o transformare a pieței către circularitatea materialelor plastice.”
Dar și la “viteza de intervenție”, în acest domeniu, care ar trebui mult accelerată!
✍🏽 Cele trei căi de acțiune sunt cunoscute, promovate și asumate și de România:
✅ REUTILIZARE
✅ RECICLARE
✅ REORIENTARE ȘI DIVERSIFICARE,
lor adăugându-li-se și
✅ eforturi susținute de ecologizare a zonelor deja poluate, cu reciclarea deșeurilor astfel colectate.
Țintele propuse de către UNEP sunt ambițioase:
⭐️ Reducerea poluării cu plastic cu 80% până în 2040
⭐️ Reducerea la jumătate a producției de materiale plastice de unică folosință.
💲Economii nete și externalități evitate de 4,5 trilioane USD
⭐️ Crearea a 700.000 de locuri de muncă, mai ales în țările cu venituri mici.
UNEP atenționează că țintele stabilite se bazează pe tehnologii și soluții care există deja dar că
“necesită și acțiuni simultane urgente transfrontaliere”.
‼️O întârziere de cinci ani în executarea schimbărilor necesare ar însemna costuri mai mari și încă 80 de milioane de tone metrice de poluare cu plastic până în 2040.
✅ Adoptarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, interzicerea pungilor din plastic subțire, interzicerea anumitor categorii de obiecte de unică întrebuințare, implementarea Sistemului de Garanție Returnare sunt pași importanți făcuți de țara noastră în sensul dorit.
❗️Importanți-dar nu suficienți!
Delta Dunării, lacurile de acumulare, malurile râurilor sunt, deseori, sufocate de peturi!
Zonele de picnic încă sunt “pătate” cu caserole, pungi, pahare etc. de unică folosință!
Deși, ca ministru, am ordonat, în 2019, interzicerea acestor tipuri de produse și asigurarea de mijloace de colectare separată la adunările publice, încă nu se ține cont de asta!
Ține de educație, de conștiință și, în ultimă instanță, mai devreme (sper!) sau mai târziu, va ține chiar de instinctul nostru de conservare!
Vă invit, pe toți, ca, ASTĂZI, SĂ NU FOLOSIM NICIUN OBIECT DIN PLASTIC CE NU POATE FI RECICLAT!
Veți vedea că nu e greu!
Și poate că, și de mâine încolo, veți proceda la fel!
Curaj!”.