Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ana Loredana Predescu, deputat PUSL de Brașov: Repatrierea cetățenilor decedați în afara granițelor țării reprezintă un subiect sensibil

Repatrierea cetățenilor decedați în afara granițelor țării, pe lângă durerea uriașă a familiei și prietenilor, reprezintă o provocare birocratică, iar cheltuielile sunt semnificative. Ana Loredana Predescu, deputat PUSL de Brașov, a vorbit în Parlament despre o soluție corectă și practică, care există deja în legislația în vigoare.
„Repatrierea cetățenilor decedați în afara granițelor țării reprezintă un subiect sensibil. Pentru că implică drame ale familiilor care, dincolo de durerea pierderii celor apropiați, trebuie să facă față și procedurilor birocratice pentru a își aduce rudele decedate în țară cât și găsirii sumelor necesare pentru aceasta, în medie 4000-5000 de euro.
Însă, cred că soluția corectă care vine în sprijinul familiilor celor decedați în străinătate o reprezintă obligativitatea încheierii unei asigurări, mai ales pentru cei care dețin un contract de muncă pe teritoriul altui stat.
Mai mult, am identificat această soluție în legislația în vigoare, la art. 11, litera p), din Legea nr. 227 din 2 noiembrie 2020: „ofertele ferme din contractele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) vor cuprinde cel puțin următoarele elemente: p) asigurarea transportului lucrătorilor cetățeni români în statul de primire, transportul de la locul cazării la locul desfășurării activității, precum și condițiile de transport și de repatriere a salariaților români, inclusiv în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces.”, transmite Ana Loredana Predescu.

https://www.facebook.com/watch/?v=364515915572867