Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avem nevoie de un “ghid de utilizare responsabilă a criptomonedelor”?

Nu mă număr printre specialiștii în criptomonede. Nici măcar printre “investitorii strategici”. Însă după aproape o jumătate de secol de experiență nemijlocită în economie, mi-am păstrat reflexul de a analiza tendințele piețelor și de a încerca să fac diferența între diverse “bule” trecătoare și fenomenele care pot avea efecte profunde pe termen lung.

 

În acest context, ținând seama că, spre exemplu, de la crearea Bitcoin au trecut peste 12 ani și, în prezent, piața mondială a monedelor virtuale a depășit 2 trilioane de dolari, cred că se poate asuma că, în cazul criptomonedelor, avem de-a face cu un fenomen substanțial care, în ciuda unor vulnerabilități obiective, s-ar putea consolida semnificativ în următorul deceniu.

 

Avantajele criptomonedelor sunt evidente: descentralizare (nu depind de o bancă sau autoritate centrală); “democratizare” (în principiu, sunt accesibile oricui); utilizare potențial universală (nu au “cetățenie” sau alt tip de limite/granițe administrativ-fiscale). În egală măsură, și dezavantajele sunt clare: monedele virtuale rămân volatile, nereglementate și extrem de vulnerabile la acțiuni de tip speculativ. Referitor la acest ultim aspect, cred că ar fi utilă o mică explicație elementară: în cazul majorității criptomonedelor, inclusiv al celor mai capitalizate (bitcoin, ethereum, dogecoin etc.), se presupune că există un număr extrem de mic de investitori care dețin mari procente din piață; în aceste condiții, ceilalți investitori sunt expuși la mișcările speculative ale “marilor deținători” care, în cazul în care decid un exit strategic, pot prăbuși întreaga piață. Mai concret, o monedă care valorează azi 4000 de dolari pe unitate ar putea ajunge la o valoare de sub 1 dolar pe unitate, în cazul unui exit masiv și al implicitei reacții în lanț provocate de acesta.

 

În prezent, se estimează că există câteva sute de mii de români care dețin monede virtuale, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, iar tendința generală este de creștere exponențială. În aceste condiții, respectând dreptul investitorilor de a fructifica ceea ce consideră a fi o mare oportunitate, cred că ar fi utilă o campanie națională de informare cu privire la avantajele și riscurile investiției în criptomonede (ghid de utilizare responsabilă), din cel puțin 3 motive:

 

Informațiile accesibile în acest moment în mediul virtual au, de obicei, un profund caracter subiectiv, reprezentând opinii ale unor părți direct interesate financiar în creșterea sau descreșterea valorii și volumului monedelor virtuale – așadar, riscul dezinformărilor este ridicat!

Majoritatea investitorilor în criptomonede sunt persoane tinere și foarte tinere care, de regulă, își investesc toate resursele financiare disponibile, devenind astfel extrem de vulnerabile din punct de vedere social și economic.

În ipoteza, absolut nedorită, a unor “crahuri”, este esențial ca autoritățile naționale să își păstreze credibilitatea în raport cu investitorii, evitând o iradiere a crizei spre sistemul financiar clasic.

Totodată, pe lângă campania de informare, ce ar putea fi desfășurată preponderent pe internet (mediul relevant pentru publicul țintă), consider că este esențială introducerea în programele școlare, încă din gimnaziu, a unor cursuri de “utilizare responsabilă a resurselor online”.

 

Acționând preventiv și proactiv putem evita dezastre financiare, economice și sociale cu urmări incalculabile.

Avem nevoie de un “ghid de utilizare responsabilă a criptomonedelor”?