Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Comisarul european pentru justiție îi dă dreptate eurodeputatului Maria Grapini: “Adeverința de vaccinare nu poate constitui o obligație dacă cetățenii pot dovedi starea de sănătate!”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema condiționării libertății de mișcare.

Potrivit eurodeputatului Grapini, Uniunea Europeană înseamnă o piață comună, dar și mobilitatea forței de muncă și libera circulație în spațiul european.

În ultimul an, a mai precizat Maria Grapini, se discută tot mai mult despre restrângerea libertăților și drepturilor cetățenilor europeni, din cauza crizei sanitare.

Concret, anumite companii de transport aeriene anunță obligativitatea vaccinării pentru cetățenii care doresc să călătorească, deși vaccinarea nu este obligatorie în niciun stat membru, a punctat europarlamentarul umanist, care a adăugat că sunt informații legate și de alte restricții și de impunerea vaccinării obligatorii și în privința accesului cetățenilor în spațiul de cultură, educație etc.

În context, eurodeputatul Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Ce își propune Comisia să facă pentru a apăra drepturile și libertățile cetățenilor europeni?

În răspunsul transmis europarlamentarului român, comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, a precizat că adeverința de vaccinare nu poate constitui o obligație dacă cetățenii pot dovedi starea de sănătate.

Concret, Didier Reynders sustine că, în propunerea făcută, Comisia a afirmat, în mod clar, că deținerea unei adeverințe de vaccinare “nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, în special în cazul în care persoanele respective sunt în măsură să demonstreze, prin alte mijloace, că respectă cerințele de sănătate publică, și nu poate fi o condiție prealabilă pentru utilizarea serviciilor de transport transfrontalier de călători, cum ar fi avioanele, trenurile, autocarele sau feriboturile”.

Mai mult, oficialul european a mai spus că Regulamentul nu poate fi interpretat ca instituind o obligație de vaccinare.

„Comisia va monitoriza în continuare situația din statele membre, inclusiv dacă măsurile de restricționare a liberei circulații se conformează dispozițiilor aplicabile în temeiul legislației UE”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Grapini de către comisarul european pentru justiție.

Nu în ultimul rând, comisarul european pentru justiție a menționat că pentru a limita răspândirea virusului, statele membre au adoptat diverse măsuri printre care unele au avut consecințe asupra dreptului cetățenilor UE la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre. Astfel de măsuri ar trebui să fie proporționale și nediscriminatorii, a avertizat Didier Reynders.
“Atunci, mă întreb de ce statele membre și, din păcate, și România lasă liber la frontieră pentru cei vaccinați și ceilalți, testați sau cu dovadă de sănătate, sunt obligați să stea în carantină”, a reacționat Maria Grapini, după răspunsul oficialului european.

Reacția eurodeputatului umanist a venit după mai multe sesizări primite din partea cetățenilor români care, deși aveau test negativ la intrarea în țară, au fost băgați în carantină pentru că nu erau vaccinați anti-COVID-19!