Europarlamentarul umanist Maria Grapini a primit un răspuns din partea Comisiei Europene pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, cu privire la o temă de interes major pentru cetățeni: „Cum consideră Comisia Europeană că va asigura protecția pacienților, încrederea și convingerea cetățenilor pentru a se vaccina și dacă există o interferență a intereselor industriei farmaceutice în recomandările OMS?”.
Solicitarea Mariei Grapini către oficialii Comisiei Europene vine ca urmare a faptului că mulți cetățeni nu au încredere în vaccinul împotriva virusului SARS-COV-2, deși a fost alocat un buget substanțial pentru identificarea și cercetarea acestuia.
Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, susține că încrederea în vaccinuri, înțelegerea motivelor ezitării în privința vaccinării și sprijinirea cetățenilor pentru a lua decizii în cunoștință de cauză sunt acum mai importante ca niciodată. Totodată, comisarul subliniază faptul că obiectivul Comisiei este de a asigura accesul la vaccinuri împotriva COVID-19 la prețuri accesibile, sigure și eficace.
Potrivit Comisiei Europene, un vaccin împotriva COVID-19 va beneficia de o autorizație de introducere pe piață (condiționată) în UE numai după o evaluare aprofundată și independentă efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente, pe baza unor informații suficiente și lămuritoare privind siguranța, eficacitatea, și calitatea farmaceutică a vaccinurilor.
Mai mult, Comisia recunoaște necesitatea de a se adresa cetățenilor europeni și de a permite acestora să acorde încredere vaccinului împotriva COVID-19 și vaccinării prin furnizarea de informații ample cu privire la aceste vaccinuri.
„Portalul european care furnizează informații exacte despre vaccinuri, precum și „Coaliția pentru vaccinare”, o inițiativă a Comisiei pentru asociațiile europene de profesioniști și de studenți din domeniul sănătății, ar putea fi un canal util în acest sens. Proiectele finanțate prin Orizont 2020 vor aborda gradul scăzut de vaccinare și vor promova intervenții inovatoare pentru a crește gradul de acoperire vaccinală în Europa”, mai spune comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.
Nu în ultimul rând, comisarul european a salutat eforturile Comisiei Europene de a spori acoperirea vaccinală pe teritoriul UE, eforturi care în prezent sunt ghidate de Comunicarea Comisiei și de Recomandarea Consiliului privind consolidarea colaborării în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.