Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Criza demografică

Declinul demografic nu mai este o ipoteză de lucru, pentru România, ci o certitudine. Datele statistice ne arată clar acest lucru. Emigrația masivă, scăderea semnificativă a natalității reprezintă indicatori care nu mai pot fi omiși.

Ne confruntăm, tot mai vizibil, cu un deficit de forță de muncă, în anumite sectoare și, simultan, cu o evidentă tendință de îmbătrânire a populației. Cu toate acestea, nu văd nicio urmă de preocupare la nivelul autorităților. Politicile publice care să intervină în această criză lipsesc cu desăvârșire. Asta în timp ce aproape toate statele europene, mulți dintre vecinii noștri au deja importante seturi de măsuri în această privință.

Există două direcții care vor trebui urmate: una este legată de stimularea de o manieră mult mai hotărâtă a inițiativei private, a dezvoltării micilor întreprinderi. Oamenii vor trebui convinși că emigrarea nu e singura opțiune, că hărnicia și spiritul lor antreprenorial le pot asigura și aici un venit îndestulător. Pentru asta e nevoie de un cadru legislativ mult mai prietenos, dar și de o mai consistentă intervenție a statului. Iar această intervenție înseamnă o serioasă educație antreprenorială, dezvoltarea de hub-uri pentru IMM-uri, definirea unor direcții strategice de dezvoltare și stimularea celor care doresc să își deschidă mici afaceri în acele domenii.

Stimularea natalității nu poate nici ea fi realizată fără măsuri imediate. Fiecare început de an școlar înseamnă, pentru părinți, un motiv de preocupare. Locuri insuficiente în grădinițe, școli insuficient dotate și așa mai departe. Pentru multe tinere familii, aflate la început de drum, decizia de a avea un copil este amânată. Pentru că o astfel de decizie trebuie să țină seama de o sumă de factori: carieră, condiții economice, condiții de creștere și îngrijire a copilului. Aici, încă o dată, este nevoie de intervenția statului. Iar această intervenție nu poate fi limitată, ca până acum, la interminabile discuții despre cuantumul alocației pentru copii.

Nu putem vorbi despre o autentică politică demografică fără politici economice adecvate, fără măsuri urgente la nivelul infrastructurii de educație și în plan legislativ. Urgent! Pentru că suntem deja într-o situație de criză. Și discutăm, deja, despre o problemă care ține de securitate națională.