Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum se poate preveni un nou eșec al unui guvern de coaliție?

Conform presei, cele trei partide care vor forma noua coaliție de guvernare și-au împărțit funcțiile de miniștri, secretari de stat, prefecți, subprefecți. Probabil vor urma pozițiile de șefi de cabinet, șoferi, bucătari și cosmeticieni, repartizate riguros, în baza algoritmului.

Lăsând gluma la o parte și asumând că, în cele din urmă, această “mare împărțeală” era o etapă inevitabilă în cazul unei coaliții, mă aștept, la fel ca majoritatea vastă a românilor, să ne fie comunicată și repartizarea obiectivelor de guvernare. Pe românește, să se stabilească oficial și transparent, cine, ce, cum și când face.

Istoria ultimilor 31 de ani ne învață că, în România, parteneriatele la guvernare s-au sfârșit prost, cu foștii colegi de guvernare acuzându-se reciproc pentru dezastrele produse.

Învățând din acele experiențe, pentru a evita încă un eșec de amploare, consider că ar fi necesar ca fiecare partid să-și asume explicit responsabilitățile clare și termenele precise, pe care se angajează să le respecte indiferent de eventualele (contra)performanțe ale celorlalți.

Analizând obiectiv datele interne și de plan mondial, este evident că anul 2021 va fi marcat de ample tensiuni economice și sociale. Și, într-o astfel de situație, doar un guvern competent și cu adevărat responsabil poate administra eficient criza care se prefigurează.

 

Cum se poate preveni un nou eșec al unui guvern de coaliție?