Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Curtea Constituțională, un exemplu esențial!

Decizia Curții Constituționale referitoare la constituționalitatea măririi pensiilor cu 40% și consacrarea, o dată în plus, a prerogativei Parlamentului de a decide asupra acestui subiect are, în opinia mea, cel puțin două consecințe pozitive esențiale:

În primul rând, Decizia CCR reconfirmă, chiar și fără un rezultat concret imediat, că pensionarii români au dreptul la creșterea pensiilor cu 40%.

Dincolo de jocurile politice și de situația economică dificilă generată de Pandemie, este absolut necesar să se asume public că venitul mediu al pensionarilor români se află mult sub standardele europene. Astăzi, majoritatea seniorilor României supraviețuiesc cu greu, epuizându-și pensile pe hrană, medicamente și întreținerea minimală a locuințelor în care, cei mai mulți dintre ei, trăiesc în frig, iarnă, și în caniculă, vara, pentru că nu își permit costurile suplimentare pentru gaze, respectiv, energie electrică. Iar condițiile de viață ale pensionarilor din mediul rural sunt încă mai dificile, existând mulți români de vârsta a treia care trăiesc în sate fără lumină sau apă curentă! În aceste condiții, este evident că o creștere semnificativă a pensiilor trebuie să fie un imperativ național, fiind în joc însăși demnitatea României. O societate care își ignoră părinții și bunicii se plasează în afara lumii civilizate!

În al doilea rând, decizia CCR demonstrează uriașa nevoie de autorități puternice, serioase, competente, capabile să asigure un echilibru indispensabil într-o societate democratică.

Prin poziția sa înțeleaptă, care recunoaște “dreptatea” pensionarilor, dar oferă actualei majorități parlamentare posibilitatea de a decide conform resurselor bugetare disponibile în acest moment, Curtea Constituțională soluționează o situație care, dacă rămânea nerezolvată, ar fi constituit un precedent periculos pentru democrație. O dată în plus, se dovedește că România are acută nevoie să depășească sfera conflictului și a intoleranței, a războiului “românilor împotriva românilor”, inventat și cultivat sistematic în mandatele Băsescu. Pentru a prospera împreună, avem nevoie de autorități credibile, oneste și echidistante, precum și de încredere și respect reciproc, inclusiv între adversari politici.

 

Curtea Constituțională, un exemplu esențial!