Daniel Ionașcu, avocat și președintele executiv al PPU (social-liberal), trage un semnal de alarmă și critică dur afirmația premierului Florin Cîțu potrivit căreia reformele legislative se impun să fie realizate prin ordonanțe, susținând că această măsură ar conduce la încălcarea gravă a separației puterilor în stat și a dispozițiilor constituționale.
Liderul umanist semnalează că acest demers ridică serioase semne de întrebare în ceea ce privește principiile statului de drept și a democrației per se:
„Având în vedere sistemul democratic și, implicit, separația puterilor în Stat, este inadmisibil a se aprecia că legiferarea trebuie făcută prin ordonanțe și nu prin legi. O asemenea atitudine și propunere venită din partea unei persoane publice aflată la conducerea țării, face că actul democratic să fie în derivă, iar Parlamentul să devină o simplă entitate instituțională a cărei atribuții nu sunt exercitate.În concreto, prin îmbrățișarea unei asemenea opinii prin care se arată necesitatea „reformei prin ordonanțe”, Parlamentul ce are un rol eminamente legislativ, pare a rămâne fără obiect, ori că are un rol strict declarativ”.
Mai mult decât atât, Daniel Ionașcu subliniază că dacă reformarea sistemului legislativ se va face de către autoritatea publică cu putere executivă, respectiv Guvernul României, s-ar încalca în mod grav și iremediabil separația puterilor în Stat:
„O asemenea măsura conduce la încălcarea dispozițiilor constituționale prevăzute în cuprinsul art. 108 care consacră atribuția de organizare a executării legii. Ridicăm un semnal de alarmă și ne întrebăm în ce măsura și în temeiul căre-i norme, puterea executivă are dreptul să își asume deplinătatea și atribuția de putere legislativă, în contextul în care se încalcă grav separația puterilor în stat.
În considerarea aspectelor anterior menționate, înțelegem să amintim și Decizia Curții Constituționale nr. 686 din 20 mai 2010 prin care s-a statuat că “parlamentul, că unică putere legiuitoare a țării, poate împuternici Guvernul să reglementeze anumite aspecte prin acte normative specifice, în temeiul art. 108 din Constituția României”.
În contextul unei asemenea concluzii din partea premierului României, mai rămâne o unică întrebare: România este o veritabilă țară democratică ale cărei principii sunt respectate sau democrația este pur declarativă în acest stat?”.
Biroul de presă
al PPU (social-liberal)