Pe lângă multiplele sale consecințe, criza actuală a determinat și o puternică tendință inflaționistă.
Cauzele sunt variate, de la rezervele financiare “aruncate” în piață pentru a debloca economia, până la creșteri oportuniste ale prețurilor la produsele cele mai solicitate.
În aceste condiții, dacă inflația scapă de sub control, “inundarea” cu masă monetară poate avea un efect de bumerang, lovind atât în economie în ansamblu, cât și în categoriile sociale cele mai vulnerabile (pensionari, persoane cu venituri modeste).
În mod evident, o depreciere accelerată a monedei naționale va avea un dublu impact negativ asupra populației: pe de o parte prețul bunurilor importate va crește semnificativ, pe de altă parte valoarea intrinsecă a pensiilor și salariilor va scădea.
Pentru a preveni această evoluție nocivă, consider că ar fi necesară includerea urgentă în conținutul unei Ordonanțe militare a obligației instituite pentru toți agenții economici – fără excepție – de a păstra prețurile la nivelul actual pentru o perioadă de 6 luni.
Am propus acest interval (6 luni) pentru că este, în același timp, suficient de mare încât să neutralizeze impulsul inflaționist și suficient de mic cât să nu încurajeze apariția unor circuite economice netransparente și nefiscalizate.
Chiar dacă o asemenea măsură – înghețarea prețurilor – nu este în atribuțiile Băncii Naționale a României, ținând seama de responsabilitatea instituției pentru evoluția monedei naționale, o poziționare publică a BNR pe această temă ar fi utilă economiei și societății românești.
https://danvoiculescu.net/blog/2020/04/de-ce-este-necesara-inghetarea-preturilor-pentru-o-perioada-de-sase-luni/