Situația financiară a românilor este una tot mai dificilă, din cauza pandemiei de coronavirus, care a lăsat urme adânci în economie. Chiar dacă este greu de evaluat exact, impactul pandemiei a fost și este resimțit de toate categoriile sociale din România, scăderea veniturilor și pierderea locurilor de muncă fiind doar două dintre efectele sesizabile.
În aceste condiții, parlamentarii umaniști au depus un proiect de lege pentru înființarea unui Fond de solidaritate destinat tinerilor care vor să își achiziționeze o locuință, dar nu au posibilitatea de a plăti avansul.
„Fără dar și poate, unii dintre cei mai afectați de pandemie au fost tinerii, care s-au trezit fără serviciu și fără alternative de angajare într-un timp scurt. Tinerii, care reprezintă viitorul acestei țări, nu au avut nicio șansă în fața acestei situații. Statul a anunțat tot felul de măsuri pentru a-i sprijini pe aceștia, însă până în acest moment nu au venit cu soluții concrete care să îi ajute în vreun fel.
Pentru că pentru noi, umaniștii, tinerii reprezintă cu adevărat o prioritate și pentru a veni în sprijinul acestora, propunem o inițiativă legislativă care vine ca un răspuns la nevoile acestora.
Susțin înființarea acestui Fond de solidaritate și sunt de părere că doar prin sprijinul autorităților tinerii vor reuși să revină pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Să luăm exemplul altor țări europene, care investesc în tineri, știind că ei sunt viitorul fiecărei țări”, a declarat Vlad Popescu, deputat PPU (social-liberal).
Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” va fi dedicat tinerilor familiști, cu vârsta până la 35 ani, care doresc să acceseze credite pentru locuințe, pot plăti ratele pentru acestea, dar nu au avansul necesar.Acest fond special, care urmează a fi administrat și gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, va fi alimentat, inițial, prin transferarea de către societățile comerciale puternice, al căror profit brut depășește 1 milion de lei, a 1% din acest profit, suma respectivă fiind deductibilă.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, fiind în prezent în proces de avizare la comisiile Camerei Deputaților.
Biroul de presă