Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deputatul PUSL de Brașov, Ana Loredana Predescu: De multe ori angajații străini folosesc România și angajatorii români doar ca pe o poartă de lansare spre Vestul Europei

Deputatul PUSL de Brașov, Ana Loredana Predescu, a inițiat alături de colegii din cadrul Comisiei pentru industrii și servicii, un Grup de lucru dedicat lucrătorilor non-UE pentru a genera un set de modificări legislative necesare sprijinirii antreprenorilor români care pierd bani din cauza lucrătorilor străini ce exploatează o viză de muncă.
„ „Meseria este brățară de aur”, dar, din păcate, în România, forța de muncă calificată este pe cale de dispariție. În consecință, pentru a-si putea susține activitatea, multe firme din Horeca, agricultură, construcții, industrie ușoară, sunt nevoite să importe forță de muncă din state non-UE.
Datele oficiale arată că numărul străinilor veniți în România pentru a munci era de 27.450 în 2020 și de 49.962 în 2021. Mai mult, Guvernul a dublat contingentul de acordare de vize, la 100.000 pentru anul 2022. Și aici intervin problemele:
În foarte multe cazuri, practica a arătat că angajații străini folosesc România și angajatorii români doar ca pe o poartă de lansare spre Vestul Europei, exploatează o viză de muncă datorită căreia ajung pe teritoriul unui stat UE și nu își respectă obligațiile contractuale față de angajatorul care le-a plătit avizele și biletele, părăsind de cele mai multe ori intempestiv locul de muncă înainte de finalizarea contractului. Prejudiciile create angajatorilor fiind imense deoarece aceștia sunt obligați să le asigure cazare, transport și mâncare gratuit”, spune Ana Loredana Predescu.