Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Este nevoie, mai mult decât oricând, de națiuni puternice, de patriotism pragmatic

“Viitorul aparține națiunilor suverane și independente care își protejează cetățenii.  Liderii înțelepți pun mereu, pe primul loc, interesul națiunii și al țării lor. Viitorul nu aparține globalistilor, viitorul aparține patrioților.”

Aceste trei fraze din discursul susținut de președintele Donald Trump la Organizația Națiunilor Unite reprezintă esență oricărui “Proiect de țară” vizionar.

Așa cum ne demonstrează și actuala tensiune internațională generată de pandemia de Coronavirus, în momentele de criză acută, greul cade, cu intensități și consecințe diferite, pe fiecare națiune în parte.

În mod evident, atât pentru binele fiecărei națiuni, cât și pentru asigurarea echilibrului internațional, este nevoie de state suverane puternice, capabile să își administreze autonom problemele specifice și să furnizeze stabilitate pe plan mondial. În schimb, statele slabe rămân veritabile focare de instabilitate care pot “contamina” și dincolo de propriile granițe.

Asumând principiile enunțate de președintele Statelor Unite ale Americii, reiese că patriotismul, consolidarea instituțiilor statului, dezvoltarea pieței interne și a clasei de mijloc (motorul oricărei economii naționale eficiente) sunt esențiale, mai ales în contextul globalizării.

De altfel, la o analiză profundă, se poate observa că între patriotism și globalizare nu există o incompatibilitate de fond. Din contră.

Globalizarea rămâne un fenomen preponderent pozitiv atât timp cât se manifestă intre națiuni puternice care, întâlnindu-se, se dezvoltă reciproc. Iar patriotismul este o calitate absolut benefică atâta vreme cât nu devine intolerant, cât nu exclude cooperăriile pe plan extern.

În prezent, globalizarea reprezintă o realitate obiectivă și ireversibilă. Pentru că această realitate să nu creeze crize mondiale imposibil de administrat este nevoie, mai mult decât oricând, de națiuni puternice, de patriotism echilibrat și pragmatic.

În sinteză, menținând și dezvoltând actualele parteneriate internaționale, este necesar să nu uităm niciun moment că “noi suntem români”.

Este nevoie, mai mult decât oricând, de națiuni puternice, de patriotism pragmatic