Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EURODEPUTATUL MARIA GRAPINI: „MODUL ÎN CARE NOI SUNTEM TRATAȚI ÎN UE DEPINDE DE CUM SE PREZINTĂ ÎN FAȚA INSTITUȚIILOR EUROPENE CEI CARE NE REPREZINTĂ!”

Europarlamentarul Maria Grapini a avut, în acest weekend, o întâlnire cu umaniștii brăileni, participând în calitate de invitat special la o dezbatere pe tema „Euroscepticismul la români”.
Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 09.07.2022, la sediul Partidului Umanist Social Liberal Filiala Brăila, discuțiile fiind moderate de Dan Păun, președintele PUSL Brăila.
„Mulțumesc, în mod deosebit, doamnei Europarlamentar Maria Grapini, pentru că a făcut un efort, deosebit, și ne-a onorat cu prezența. Și, asa cum o știu eu, se va ridica la înălțimea dificultății întrebărilor cu care va fi asaltată. Sunt sigur de lucrul acesta! Pentru că, vedeți dumneavoastră, trăim niște vremuri destul de ciudate și se ridică foarte multe probleme vizavi de apartenența noastră la spațiul european.
Și am zis că cea mai bună variantă de a aborda o astfel de problematică este să o «atacăm» direct. Punem întrebările, primim răspunsurile cele mai competente (din punctul meu de vedere, doamna Grapini ne poate da cele mai competente răspunsuri vizavi de ceea ce se întâmplă acum în UE) pentru că vedeți, în ultimii doi ani de zile, s-au schimbat lucrurile radical în lume.
Deci, nu numai în țară, nu numai în Europa, în lume s-au schimbat, și trebuie să știm, vorba aceea, dincotro bate vântul, de unde vine lumina, încotro ne îndreptăm, pentru că așa cum dumneavoastră vă întrebați ce ne facem, la fel ne întrebăm cu toții ce ne facem și încotro mergem, iar noi, Partidul Umanist, acordăm o deosebita importanță viitorului.
Și, dacă acordăm o importanță deosebită, o facem nu numai teoretic, nu numai privind problemele, ci și accesându-le, și găsind, sau încercând cel puțin să găsim soluțiile cele mai bune pentru toți ca societate pentru că nu suntem singuri în aceasta societate, și trebuie să găsim o soluție pentru toți.”

Un subiect abordat în cadrul întâlnirii de sâmbătă a făcut referire la raportorul european, eurodeputatul umanist Mara Grapini punând accent pe importanța misiunii sale de europarlamentar atunci când este raportor în Parlamentul European, în contextul actual în care România are 33 de europarlamentari. Maria Grapini a amintit astfel de rolul jucat chiar de domnia sa în luarea unor decizii la nivel european, politicianul umanist fiind vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor cât și membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.
„Atunci când ești raportor în Parlamentul European negociezi amendamentele pe propunerea Comisiei Europene și este foarte important să poți să fii negociator, pentru că poți influența cu amendamente în favoarea statului de unde vii.
Te gândești acolo, «domnule, ce amendament să pun?». De exemplu, am votat săptămâna trecută în Parlamentul European câteva amendamente bune și am reușit, unindu-ne mai mulți eurodeputați, să-i blocăm pe cei care doreau să scoată energia nucleară și gazul din posibilitatea de fi finalizate, neconsiderându-le, acei domni, energie verde. Noi am spus «nu o fi verde, verde, dar nucleara nu poluează la fel», și sunt state membre care încă se bazează pe aceste două tipuri de energie nucleara și gaz, și până la urmă tratatul spune că mixul energetic îl face fiecare țară în parte. De aceea, este bine ca eurodeputații români, care sunt 33 la număr, să își asume aceste rapoarte ca să poată să influențeze viitorul regulament, sau viitoarea directivă.”

„România, singură în bătaia vântului, nu poate!”

Maria Grapini a mai subliniat, în cadrul discuțiilor, faptul că pledează pentru o Europă etică, solidară și fără discriminări. Totodată, eurodeputatul umanist a ținut să pună accent și pe importanța luării unor decizii, la nivel de țară, ce ne pot afecta viitorul la nivel european.
„Nu se poate în Olanda să se iasă și să se tragă în fermieri, și Olandei să nu i se întâmple nimic, iar în țara mea, când au intervenit forțele de ordine, dar nu s-a tras, pentru că au vrut să intre în clădirea Guvernului, ne-am ales cu o rezoluție. Am fost puși la colț. Deci, eu vreau un tratament egal!
Dar asta este una, și ieșirea din UE, din punctul meu de vedere, este extrem, extrem de periculos să se dezvolte și să crească, ca un bulgăre de zăpadă. România, singură în bătaia vântului, nu poate! Ea trebuie să fie într-un pachet. Este ca și o firmă când, dacă ești singur trebuie să te «agăți», să îți faci niște conexiuni. Așa și România!”

Europarlamentarul umanist Maria Grapini este de părere că imaginea României și modul în care sunt tratați românii depinde și de modul în care se prezintă în fața instituțiilor europene cei care ne reprezintă țara, amintind despre importanța calității de a fi diplomat dar și om de stat corect, ce știe să își impună punctul de vedere atunci când este vorba de binele țării sale.
„Modul în care noi suntem tratați în UE depinde de cum se prezintă în fața instituțiilor europene cei care ne reprezintă, președintele în consiliu, care trebuie să bată cu pumnul în masă atunci când este cauza României și să își folosească votul, pentru că știm bine că pe chestiuni politice trebuie unanimitate în consiliu. Niciun președinte, că doi am avut de când am intrat în 2007 în UE, nu și-a folosit dreptul de veto. Dar Olanda, Franța, Germania au folosit dreptul de veto și la intrarea României în Schenghen. Deci, aici trebuie să ai măiestria și să fii diplomat, dar om de stat «cu coloană vertebrală» și să îți impui punctul de vedere, apărându-ți țara!”

Eurodeputatul Maria Grapini: „Modul în care noi suntem tratați în UE depinde de cum se prezintă în fața instituțiilor europene cei care ne reprezintă!”