Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eurodeputatul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și vicepreședintele Intergrupului pentru IMM-uri, a votat rezoluția privind evaluarea planurilor naționale de redresare și reziliență : „Banii trebuie să fie dirijați spre economia privată, pentru sprijinirea IMM-urilor!”

În contextul în care, săptămâna trecută, s-a votat Rezoluția cu privire la evaluarea de către Comisia Europeană și Consiliul European a planurilor naționale de redresare și reziliență, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și vicepreședintele Intergrupului pentru IMM-uri, și-a exprimat speranța că, măcar de această dată, Guvernul Cîțu va reuși să modifice programul în sensul recomandărilor primite.

“Am votat această Rezoluție pentru că textul cuprinde recomandări clare pentru statele membre privind conținutul acestor planuri. Sper că și Guvernul României să țină cont, măcar a treia oară, și să modifice programul în sensul acestor recomandări. Banii trebuie să fie dirijați spre economia privată, pentru sprijinirea IMM-urilor. Ca fost întreprinzător, fost ministru pentru IMM-uri și vicepreședinte al PPU ( s-l), solicit atât deblocarea măsurilor 1,2,3 de la Ministerul Economiei, dar și creșterea bugetelor pentru investiții și inovare ale IMM-urilor prin programul de reziliență si redresare”, a punctat eurodeputatul Maria Grapini.

Potrivit propunerii de rezoluție referitoare la opiniile Parlamentului European cu privire la evaluarea de către Comisie și Consiliu a planurilor naționale de redresare și reziliență, respectivele planuri naționale trebuie să includă reforme și investiții sustenabile și de stimulare a creșterii,  să  abordeze  deficiențele  structurale  ale  economiilor  statelor membre și, în acest scop, toate planurile trebuie să contribuie la soluționarea eficientă a tuturor sau a unei  părți semnificative  a  problemelor  identificate  în recomandările pertinente specifice fiecărei țări, inclusiv a aspectelor lor bugetare. Planurile trebuie să garanteze un impact maxim asupra convergenței economice și sociale.

Concret, măsurile prevăzute de PNRR-uri trebuie să sprijine creșterea inteligentă, sustenabilă și incluzivă, coeziunea economică, productivitatea, competitivitatea, cercetarea și inovarea, sănătatea și buna funcționare a pieței unice, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice.

Parlamentul European cere Comisiei să verifice și să se asigure că planurile naționale de redresare și reziliență acordă atenția cuvenită măsurilor în favoarea copiilor și tinerilor, în special în țările în care au fost identificate probleme structurale în domenii precum părăsirea timpurie a școlii, șomajul în rândul tinerilor, sărăcia în rândul copiilor și educația timpurie. Parlamentul European insistă asupra faptului că reformele și investițiile în tineret, în special cele legate de perfecționare, recalificare, educație, formarea profesională și educația duală, competențele digitale, învățarea pe tot parcursul vieții, politicile active în domeniul pieței forței de muncă, politicile de investiții în acces și oportunități pentru copii și tineri, precum și politicile care reduc decalajul dintre generații, ar trebui să încurajeze dezvoltarea competențelor, pe lângă achiziționarea de echipamente, și ar trebui să fie aliniate la Garanția pentru tineret și la diferitele măsuri naționale.

De asemenea, este necesar să se consolideze crearea de locuri de muncă de bună calitate, să combată sărăcia și inegalitatea, să promoveze cultura și educația, să  dezvolte competențele și aptitudinile, să sprijine copiii și tinerii.

Mai mult, Comisia trebuie să se asigure ca fondurile din PNRR nu vor aduce beneficii predominant marilor corporații și nu vor împiedica concurența loială.

Nu în ultimul rând, IMM-urile și startup-urile trebuie să beneficieze de finanțare prin Mecanismului de redresare și reziliență, inclusiv prin formularea unor jaloane și prin orientări continue privind implementarea programelor în statele membre, motiv pentru care, susține europarlamentarul Maria Grapini, a votat aceasta propunere de rezoluție.