În calitate de raportor pe Regulamentul privind accesul bunurilor și serviciilor din țări terțe pe Piața internă a achizițiilor publice a UE, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a precizat, în cadrul unei intervenții punctuale în PE, că dorește o competiție corectă care să nu permită scoaterea din piața internă a companiile europene de către companii din țări terțe.
Potrivit Mariei Grapini, Consiliul European a greșit, pe această temă, prin blocarea unui instrument de achiziții publice foarte important. În context, eurodeputatul Grapini a menționat că, până la data limită de 9 septembrie, se va consulta cu colegii săi și va prezenta amendamentele aferente.
“Deși nu cred că trebuie interzis accesul țărilor terțe la achiziții în piața internă a UE, este evident că este, acum, un dezechilibru privind participarea la achiziții publice. Trebuie să știm câte companii, câte IMM-uri, din cele 27 de state membre, pot participa, fără obstacole majore, la achiziții publice în țări terțe și care este, prin comparație, numărul, volumul, companiilor din țări terțe care participă la achiziții publice în piața internă!”, a precizat europarlamentarul român, care a adăugat că varianta optimă ar fi armonizarea prețurilor, nu excluderea de pe piața internă a companiilor din statele terțe.
Maria Grapini a explicat faptul că majoritatea companiilor din UE erau, practic, eliminate din licitații în condițiile în care companii similare din țări terțe veneau cu prețuri extrem de scăzute, generate, în special, de lipsa standardelor de calitate și de costuri de producție foarte mici.
„Cred că este foarte important să analizăm cum aplicăm și punem în funcțiune acest instrument încât să nu fragmentăm piața internă și să existe acces din țările terțe dar, în același timp, să fie o competiție corectă și un standard de siguranță al produselor care intră în această competiție. Și, sigur, aș vrea să întreb care este rolul Comisiei Europene în a ancheta și a verifica eficiența barierelor în calea participării achizițiilor publice nu numai în piața internă a UE, dar și în țările terțe. Ce șanse sunt să eliminăm aceste bariere prin acest act legislativ pe care dorim să-l realizăm?”, a mai spus, în intervenția sa, europarlamentarul Maria Grapini.
Nu în ultimul rând, eurodeputatul PPU (s-l) a menționat faptul că va veni cu propuneri concrete în acest sens și, în urma unor compromisuri rezonabile cu ceilalți raportori, se va ajunge, până la urmă, la achiziții publice corecte, etice și sigure, în care se vor regăsi atât companii europene pe piața unor țări terțe dar și companii din țări terțe în spațiul pieței interne din UE.