Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eurodeputatul PPU (social-liberal), Maria Grapini, intervenție tranșantă în PE: “Importurile nesupravegheate afectează IMM-urile din domeniul materialelor de construcții din UE!”

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a avut, în prezența comisarului pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuiness, o intervenție tranșantă pe tema materialelor de construcții din UE.

Concret, eurodeputatul Grapini, care deține și funcția de vicepreședinte al comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului, a punctat faptul că este extrem de important ca IMM-urile din domeniul materialelor de construcții din UE să nu fie afectate de importurile nesupravegheate din țări terțe!

„Este important ca noi, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European, să ținem cont de faptul că aceste materii prime deficitare, pe care acum le importăm din țări terțe, trebuie produse în piața internă. De asemenea, trebuie să respectăm și regulamentul legat de condițiile de armonizare a standardelor de calitate pentru că trebuie să ne gândim la protecția consumatorului, chiar a consumatorului final, și anume, cetățeanul”, a precizat Maria Grapini, care a reamintit, în context, că în 19 martie 2021 a fost adoptată o rezoluție, al cărei raportor a fost chiar domnia sa, rezoluție care poate fi integrată în programele anunțate de comisarul Mairead McGuiness.

De asemenea, europarlamentarul Maria Grapini a menționat că deși la nivel european există o nevoie acută de materii prime și materiale inovatoare în domeniul construcțiilor, acestea trebuie supuse standardelor de calitate.

„Autoritățile naționale au partea lor de responsabilitate privind controlul materialelor de construcții și reamintesc, cu această ocazie, că din luna martie a acestui an, a intrat în vigoare Regulamentul Vama. Astfel, este foarte important să avem o verificare amănunțită a materialelor care vin din țări terțe pentru că avem probleme de nearmonizare”, a mai spus, în intervenția sa, Maria Grapini, care a tras un semnal de alarmă în privința faptului că, fără supravegherea pieței interne, IMM-urile se pot confrunta cu mari probleme.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul român și-a exprimat speranța că punerea în aplicare a programului de inndustrializare a UE, împreună cu acel plan privind materiile prime deficitare, va reuși să creeze un lanț valoric și un control al calității materialelor de construcții.