Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eurodeputatul PPU ( social-liberal), Maria Grapini, intervine în disputa privind cărțile de identitate: “Nu vă mai acoperiți incompetența spunând că este obligație UE!”

În contextul dezbaterii tensionate din spațiul public, pe tema noilor cărți de identitate, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a demontat explicațiile guvernanților, oferite prin chestorul de poliție Cătălin Giulescu, director la Evidența Persoanelor, care au invocat Regulamentul UE 1157/2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație.

Potrivit eurodeputatului Grapini, deși chiar din titlul Regulamentului rezultă clar că scopul este consolidarea securității documentelor, conținutul, pe langă cele obligatorii pentru indentificarea cetățeanului, nu lasă loc niciunei interpretări la forma și înscrisurile prezente pe noua carte de identitate, care sunt, exclusiv, de competența statelor membre.

Alineatul (3) – “…statele membre trebuie să reînoiască și să elibereze cărțile de identitate sau pașapoartele cetățenilor lor în conformitate cu legislația națională“.

Alineatul (11) – “Prezentul Regulament nu impune statelor membre să introducă cărți de identitate sau documente de ședere, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute în dreptul intern…”

Alineatul 12 – ”Prezentul Regulament nu împiedică statele membre să accepte, în mod nediscriminatoriu, în scopul identificării, alte documente decât cele de călătorie, cum ar fi permisele de conducere.”

Mai mult, a adăugat Maria Grapini, la Alineatul (24) se spune clar că statele membre pot decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența acestui regulament.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul român a punctat faptul că, la Alineatul (30), se prevede că există opțiunea de a prevedea caracteristici suplimentare, la nivel național, fără a afecta însă eficiența caracteristicilor de securitate!

“Asadar, îi întreb public pe ministrul Afacerilor Interne si pe premier: ați citit regulamentul pe care îl invocați?

Dezinformarea, minciuna, fără a mai vorbi de trădarea interesului național, se pedepsesc, domnilor guvernanți!

Nu pot să nu spun că mă surprinde duplicitatea europarlamentarilor PNL și USR care tac! Sau nu au ajuns nici ei să citească Regulamentul?

Stimati guvernanți,

Prezența tricolorului, stemei, dar și adresa cetățeanului sunt obligatorii pe cartea de identitate dacă mai vreți să păstrați măcar aparențele că reprezentați România!

Solicit dezbatere publică cu Regulamentul pe masă!

Nu trebuia să cheltuiți sume importante pentru tipărirea a 5000 de Cărți de identitate. Mai bine dați acești bani persoanelor cu dizabilități pe care le-ați uitat! “, a precizat, revoltată, Maria Grapini.