Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a organizat, miercuri, cu parteneriatul FACIAS (Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva abuzurilor statului din România), la Bruxelles, la Parlamentul European, conferința cu tema „Asigurarea statului de drept în statele membre UE-provocări și soluții”.
Susținătoare a drepturilor cetățenilor români în relația cu instituțiile statului, dar și un critic al dublului standard folosit, în unele situații, de oficialii Comisiei Europene în privința statelor membre, eurodeputatul Grapini, care a și moderat evenimentul, a punctat, încă de la început, că tema conferinței este una extrem de importantă atât pentru statele membre ale UE, dar și pentru cetățenii acestora, care trebuie, ajutați, să-și cunoască mult mai bine drepturile.
De altfel, obiectivul propus de Maria Grapin, care este și membru în comisia LIBE, prin intermediul acestei importante conferințe a fost atins în contextul în care prezența la eveniment a fost una de top, iar punctele de vedere prezentate, ca și dezbaterile aferente și soluțiile prezentate, la înălțime.
Atât Comisia Europeană (prezentă la conferință prin intermediul a trei Direcții importante și anume DG Just, DG Reform și FG Buget), cât și Parlamentul European (prin președintele Comisiei LIBE, Juan Fernando Lopez Aguilar, un susținător al aderării României și Bulgariei la Schengen), Guvernul României (prin secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, chestor principal de poliție, Mihai Cătălin Necula), Parlamentul României (prin președinta comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Parlamentul României, Steluța Cătăniciu), dar și FACIAS (prin Victor Alistar și Liliana Filip), au contribuit, prin punctele de vedere exprimate, la concluzia potrivit căreia drepturile cetățenești reprezintă, până la urmă, pilonii fundamentali ai unei societăți democratice.
La conferință au fost prezenți, de asemenea, Dan Buniș, președintele Clubului de Afaceri Româno-Belgian, Annelice Șerban, consul, Ambasad României în Regatul Belgiei, Nicolin Mugurel Chivu, ministru consilier, șef de unitate, Reprezentanța permanentă a României pe lângă UE, dar și alte organizații non-guvernamentale.
Totodată, pentru a se asigura o protecție mai eficientă a drepturilor cetățenești, s-a arătat că este necesară o eficientizare a instituțiilor cheie, dar și o independență sporită a sistemului judiciar și a organismelor de reglementare.
Mai mult, profitând de prezența președintelui Comisiei Libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE, eurodeputatul Grapini a cerut, încă o dată, președinției spaniole a Consiliului UE să pledeze pentru intrarea României în Spațiul Schengen.Totodată, Maria Grapini (care deține și funcția de comisar al Organizației pentru Drepturile Omului din România) a ridicat și problema românilor din Spania cărora nu li s-a acordat dreptul la dublă cetățenie.
În cadrul dezbaterilor s-a punctat pe marginea necesității inițierii unei acțiuni coordonate între guvern și societatea civilă văzută ca o soluție în direcția îmbunătățirii situației drepturilor cetățenești din țara noastră.
În contextul în care, în anul 2023, Timișoara este capitală culturală europeană, eurodeputatul Grapini i-a oferit președintelui Comisiei LIBE, o carte scrisă special cu ocazia evenimentului sărbătorit de Timișoara în acest an, care prezintă, în detaliu, istoria acestui minunat oraș.
Nu în ultimul rând, reprezentații FACIS au prezentat, în cadrul conferinței, rezultatele unui sondaj care arată percepția cetățenilor români asupra drepturilor cetățenești care sunt încălcate cel mai frecvent de statul român și proporția în care aceștia au fost supuși abuzurilor. Rezultatele acestuia arată o realitate cruntă și anume că 94% dintre cetățeni declară că au fost abuzați de o instituție a statului. Acesta demonstrează, cu atât mai mult, utilitatea unor conferințe cu o reprezentare semnificativă la nivelul Parlamentului European, Comisiei Europene, dar Parlamentului și Guvernului de la București.
“În cadrul conferinței au fost împărtășite, reciproc, între Comisia Europeană, Parlamentul European și Parlamentul României puncte de vedere și soluții față de ceea ce ne frământă pe noi, pe români, și anume necesitatea unui tratament egal în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, cred că am stabilit un program de lucru și, ca atare, putem trage concluzia fermă că este nevoie de comunicare instituțională până la nivelul cetățeanului pentru a se înțelege mult mai bine competențele partajate între statele membre și instituția Uniunii Europene și pentru a se ști foarte clar ce trebuie să facem pentru a nu mai fi tratați diferențiat față de celelalte state membre ale UE. Sunt convinsă că este necesar ca reprezentanții statului român în Consiliul European, în Consiliile de miniștri și, evident, în Parlamentul European, să-și armonizeze punctele de vedere și, ca atare, este cu atât mai important să ne cunoaștem mai bine drepturile și să acționăm mai eficient pentru protejarea acestora.
Sunt mulțumită de rezultatul acestei conferințe și iau în calcul organizarea unei noi conferințe, pe aceeași temă, la începutul anului viitor, pentru că anul 2024 va fi foarte greu pentru România în contextul în care avem patru rânduri de alegeri și cred că trebuie să comunicăm foarte bine în acest sens. Voi trage, împreună cu, partenerul meu, FACIAS, concluziile aferente acestei conferințe, concluzii pe care le voi distribui și în țară. Îmi doresc, însă, ca, prin intermediul mass-media, românii să afle și de lucrurile bune pe care le facem, nu numai de cele rele. Românii au obosit, sunt sătui de lucrurile negative pe care tot le aud, trebuie să știe că, totuși, cineva luptă pentru ei. Toți aleșii, fie ei din PE sau Parlamentul național, cu atât, mai mult președintele României în Consiliul European, sunt moral obligați, în baza mandatului pe care l-au primit, să înțeleagă că menirea noastră este să respectăm cetățenii. Nu trebuie, în niciun caz, să învinovățim cetățenii de faptul că sunt nemulțumiți , de multe ori pe bună dreptate, de modul cum sunt reprezentați și respectați de instituțiile statului. Obligația noastră este să facem ceea ce este necesar și să convingem, în context, cetățenii că lucrurile pot fi remediate. Nu trebuie să mai ascundem gunoiul sub preș. Miza noastră este să îmbunătățim relația dintre cetățean și instituțiile statului din cele 27 de state”, a concluzionat, la finalul conferinței, eurodeputatul Grapini.
Biroul de presă