Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini susține dreptul României de a intra în Spațiul Schengen!

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a vorbit în cadrul audierii publice din Comisiile pentru petiții și LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE) despre dreptul României de a fi în Spațiul Schengen, dar și despre încălcarea dreptului la libera circulație.

În context, Maria Grapini a întrebat la ce mai folosește, în aceste condiții, din punct de vedere juridic, o evaluare pe baza căreia au intrat în Schengen toate statele membre, atâta timp cât, astăzi, asistăm la un dublu standard!

Dacă toate statele au intrat în Spațiul Schengen, pe procedură, după evaluare, de ce asistăm, astăzi, la un dublu standard? Credeți că acum, după experiența cu pandemia, putem preveni o nouă îngrădire a dreptului cetățenilor la libera circulație?”, a declarat europarlamentarul PUSL.

În cadrul comisiilor din PE a avut loc o audiere publică cu experți, pe baza petițiilor pe Schengen, intitulată „Frontierele Schengen – probleme ridicate de petiționari”. De asemenea, temele dezbătute au vizat și evaluarea situației actuale a spațiului Schengen: puncte forte și puncte slabe; extindere către alte țări, inclusiv România și Bulgaria, dar și costul non-Schengen.

La dezbateri au fost prezenți dr. Ștefan Solomon, Facultatea de Științe Umaniste din cadrul Universității din Amsterdam, profesor Elspeth Guild, de la Universitatea Queen Mary din Londra precum și la Universitatea Radboud Nijmegen, Țările de Jos și Fabian Gülzau, cercetător la SVR-Migrație, Berlin.

Lavinia Șandru, coordonator comunicare PUSL