Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europarlamentarul Maria Grapini s-a întâlnit, la Ţebea, cu protestatarii de la Mintia: “România nu a avut un preşedinte care să negocieze perioada de tranziţie pentru energia pe cărbune”!

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, s-a întâlnit, duminică, la Ţebea, cu protestatarii de la Mintia. Potrivit eurodeputatului Grapini,” România nu a avut un preşedinte care să negocieze perioada de tranziţie pentru energia pe cărbune”, în contextul în care, spre exemplu, Polonia a negociat cu UE ca, până în anul 2050, să lucreze cu cărbune.

“Ne-am luptat foarte mult, câţiva eurodeputaţi, ca să fie daţi bani către investiţii şi mine. Aşa cum am spus şi în plenară, noi suntem printre primele trei state care emit cele mai puţine gaze şi mă refer aici la Suedia, România şi Malta. Şi, în consecinţă, nu te apuci să iei soluţii radicale, cât timp nu ai altenative. Nu este nimic politic, este tehnic şi economic. Nu am înţeles deloc această strategie antinaţională care a făcut rău atât economiei, cât şi oamenilor”, le-a spus protestatarilor Maria Grapini, care a atras atenţia, încă o dată, asupra necesităţii elaborării de către Parlament a unei legi a răspunderii ministeriale prin care să răspundă nu numai material, dar şi penal, dacă este cazul, nu doar toţi cei care au făcut rău, dar şi cei care nu au făcut ce au promis.

“Cine răspunde astăzi pentru că noi am pierdut patru miliarde de euro de la PNRR? Într-o firmă privată, când cineva face greşeli, îşi pierde proprii bani! În Guvern, răspunde cineva că nu au fost aduşi aceşti bani? Nu răspunde nimeni! Mai mult, în opinia europarlamentarului umanist, problema este că, atunci când nu ai, cu adevărat, soluţii, le explici oamenilor, însă, când ai soluţii şi refuzi să le aplici, este condamnabil.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Grapini le-a spus protestatarilor de la Mintia că, fără un patriotism prin fapte, nu prin vorbe, nu vom schimba nimic în direcţia dorită de fiecare dintre noi!

“Dau, spre exemplu, cazul preşedintelui Poloniei care a bătut cu pumnul în masă pentru interesul naţional, la Consiliul European. Concret, Tratatul prevede că mixul energetic îl face fiecare stat membru, în funcţie de resurse. Şi, cu acest articol din tratat, trebuia şi preşedintele Iohannis să se ducă la Consiliul European şi să facă această negociere. Una era să mergem până în 2050, aşa cum a făcut Polonia, şi în acest timp, să investim prin fondurile europene, să retehnologizăm Mintia, să o scoatem din insolvenţă, dar şi să investim şi în producţia de cărbune, şi alta este să trădăm interesul naţional”, a conchis Maria Grapini.

Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini

Doresc pe această cale să menţinem o relaţie deschisă comunicării şi să vă informez că vă stau la dispoziţie pentru orice altă informaţie la numărul de telefon : 0733.639.971 sau la următoarele adrese de e-mail: [email protected] [email protected], de asemenea aş dori, dacă se poate, confirmarea primirii acestui e-mail.

Mulţumesc!

Cu stimă,
Roşu Tiberiu – Mihail

Asistent parlamentar acreditat Parlamentul European

Cabinet Europarlamentar Maria Grapini – Argeş