Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini, intervenție tranșantă în PE: „Digitalizarea nu trebuie să fragmenteze piața. Trebuie, însă, să ne ducă la o piață unică, comună, cu aceleași drepturi pentru fiecare cetățean!”

În calitate de vicepreședintă a comisiei pentru piață internă și protecția consumatorului, Maria Grapini, europarlamentar umanist, membru în Grupul S&D, a adresat, punctual, mai multe întrebări vicepreședintei executive a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager. Concret, eurodeputatul Grapini și-a exprimat, în intervenția sa, îngrijorarea privind programul de politică digitală 2030, Calea către Deceniul Digital.

„În septembrie 2021, Comisia Europeană a lansat programul de politici 2030 privind digitalizarea însă situația de criză, războiul la care asistăm în Ucraina, schimbă datele curente și aș vrea să vă întreb dacă țintele și obiectivele concrete pe care vi le-ați propus atunci vor fi schimbate, vor fi adaptate?”, a punctat Maria Grapini, care, în context, și-a exprimat temerea că digitalizarea ar putea conduce la creșterea disparităților regionale. „Din păcate, nu numai în țara mea, au fost copii care nu au putut să se conecteze la internet, fie din lipsa abilitării, fie din lipsa dotării, fie din lipsa conexiunii. Sunt zone întregi în Europa unde nu există semnal și de aceea v-aș întreba ce veți face, concret, ca această digitalizare să nu fragmenteze piața și să ne ducă la o piață unică, comună, cu aceleași drepturi pentru fiecare cetățean”, a mai spus, în intervenția sa, Maria Grapini.

În răspunsul său, Margrethe Vestager, a făcut o conexiune între problema privind digitalizarea și cea privind schimbările climatice. “Suntem într-o economie globală, într-o competiție dură. Și, dacă luăm o pauză pe marginea acestui subiect în Europa, digitalizarea va continua în China, SUA etc, cu sau fără noi. Chiar și în această situație oribilă, cu război la frontierele noastre, cred că țintele stabilite sunt
relevante și, dacă suntem deciși să le atingem, atunci vom închide această uriașă prăpastie
digitală”, a precizat vicepreședinta executivă a Comisiei Europene.
„Țintele stabilite de noi sunt importante, ca și atingerea tuturor parametrilor acestora. Pentru
că abia apoi, pas cu pas, vom ajunge unde dorim cu toții să ajungem. Dacă nu facem nimic,
diviziunea digitală, prăpastia digitală, va crește și din ce în ce mai mulți oameni vor simți că
sunt lăsați în urmă. Multe se pot face și la nivel local, spre exemplu, învățământul la distanță,
unde nu trebuie să vină totul de la guvernul central, de la vârf, cred că autoritățile locale se pot
implica pentru a-i face pe oameni să progreseze și să simtă că dețin controlul”, a conchis
înaltul oficial european.