Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europarlamentarul PUSL Maria Grapini, la evenimentul „Ziua Digitală Română”: Tranziția digitală ar trebui să îi pună pe oameni în prim plan și să deschidă noi oportunități pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri!

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a participat, în Parlamentul European, la evenimentul „Ziua Digitală Română”, unde a vorbit despre necesitatea creării de noi oportunități pentru IMM-uri, care au capacități reduse de digitalizare.
În intervenția sa, eurodeputatul Grapini a precizat că tranziția digitală ar trebui să îi pună pe oameni în prim plan și să deschidă noi oportunități pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri. Potrivit Mariei Grapini, soluțiile digitale sunt esențiale și pentru asigurarea tranziției către o economie verde.
În calitatea sa de vicepreședintă a Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, Maria Grapini a atras atenția autorităților naționale în sensul găsirii soluțiilor adecvate pentru ca digitalizarea să nu conducă la noi fragmentări ale pieței.
Cetățenii, microîntreprinderile și IMM-urile au capacități de digitalizare reduse, a mai spus eurodeputatul umanist care, în context, a avertizat că există o posibilitate de excludere a acestora dacă nu sunt ajutați.
“Uniunea Europeană trebuie să devină un exemplu de urmat la nivel global, în domeniul economiei digitale, să sprijine digitalizarea economiilor în curs de dezvoltare, să ofere programe de training IMM-urilor, pentru a dobândi competențe în ceea ce privește digitalizarea, pentru că aceasta va reduce costurile pe care le suportă IMM-urile, să elaboreze standarde digitale pe care să le promoveze la nivel internațional”, a punctat Maria Grapini.
Potrivit acesteia, serviciile publice digitale eficiente, sau eGovernment, pot oferi o mare varietate de beneficii. Acestea includ, a adăugat europarlamentarul român, mai multă eficiență și economii pentru guverne și întreprinderi, o transparență sporită și o participare mai mare a cetățenilor la viața politică.
“Datele se află în centrul transformării digitale, conturând modul în care producem, consumăm și trăim. Accesul la un volum tot mai mare de date și capacitatea de a le utiliza sunt esențiale pentru inovare și dezvoltare. Inovarea bazată pe date poate aduce beneficii majore și concrete cetățenilor – de exemplu, prin medicina personalizată sau mobilitatea sporită – precum și economiei europene, de la îmbunătățirea procesului de elaborare a politicilor, la modernizarea serviciilor publice”, a mai spus eurodeputatul Grapini.
De asemenea, Maria Grapini a amintit și faptul că, la nivel european, există deja o strategie digitală care își propune să se asigure că inteligența artificială respectă drepturile oamenilor, extinde capacitatea de calcul intensiv a Europei, pentru a dezvolta soluții inovatoare pentru medicină, transporturi și mediu și pentru a facilita accesul la finanțare și extinderea comunității extrem de dinamice pe care o formează startup-urile și IMM-urile inovatoare și cu creștere rapidă.
Cu toate acestea, susține europarlamentarul umanist, un decalaj economic și social semnificativ persistă între Europa Centrală și de Est și Europa de Vest, în ciuda deceniilor de creștere.
“Dezvoltarea în comun a infrastructurii energetice, de transport și digitale are potențialul de creștere benefică atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi.
Pe lângă beneficiile economice semnificative, transformarea digitală poate întări și rezistența geostrategică a regiunii. Consider că toate aceste probleme trebuie să fie integrate în agenda ambițioasă a UE, care promovează o Europă competitivă, incluzivă și durabilă”, a conchis Maria Grapini.