Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, continuă să sprijine transportatorii români!

În urma solicitării adresate de către eurodeputatul umanist, Maria Grapini, comisarului pentru transport, Adina Vălean, Comisia Europeană a efectuat un studiu de impact al pachetului pe mobilitate!
De altfel, europarlamentarul Grapini a tras, în numeroase rânduri, un serios semnal de alarmă în privința controversatului pachet de mobilitate care reglementează transportul internațional.
Menționăm că, în solicitarea adresată, anul trecut, Comisiei Europene, Maria Grapini avertiza asupra faptului că oficialii Comisiei nu au terminat evaluarea privind impactul economic și de mediu al Pachetului privind mobilitatea 1 și că anumite guverne ale statelor membre au deschis deja acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu privire la dispozițiile Pachetului privind mobilitatea pe care le consideră neconforme cu principiile Uniunii Europene.
Având în vedere pandemia de COVID-19, se gândește Comisia să amâne aplicarea Pachetului privind mobilitatea 1, așa cum s-a întâmplat și cu alte regulamente și directive, până obținem un studiu de impact asupra mediului și asupra domeniului social?, a intrebat, în solicitarea adresată Comisiei Europene, Maria Grapini.

Concret, studiul Comisiei Europene arată că, în cel mai probabil scenariu, pachetul de mobilitate va genera 1,9 milioane de curse suplimentare ale camioanelor europene, ceea ce ar conduce la 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de CO2, în 2023, o creștere cu 4,6% a emisiilor din transport rutier internațional de marfă.

Mai mult, acesta evidențiază faptul că noile curse suplimentare de întoarcere acasă a camioanelor ar putea genera o creștere a costurilor de până la 11.000 EUR pe vehicul pe an (o creștere de aproximativ 10% față de situația actuală), pentru transportatorii stabiliți în țările din Europa de Est care operează în țările din Europa de Vest. În scenariul restructurării majore a pieței europene de transport rutier, până la 29% dintre șoferii de camioane actuali, stabiliți în țările din Europa de Est, ar putea fi strămutați în alte regiuni ale UE.
Această obligație afectează grav echilibrul economic al companiilor care efectuează transport internațional, iar cei mai afectați vor fi transportatorii din Europa de Est. Mai mult, studiul arată că firmele românești vor fi mai afectate decât alți concurenți și nu vor putea crește tarifele într-un mod proporțional pentru a acoperi costurile.
De altfel, analiza de impact a modificărilor Pachetului Mobilitate 1 asupra sectorului de transport rutier de marfă indică faptul că acestea vor genera pierderi semnificative transportatorilor rutieri români:
– pierderi anuale de venituri de 524 milioane euro, urmare a curselor în gol determinate de obligația întoarcerii acasă a camioanelor;
– costuri suplimentare anuale cu locurile de cazare, de 228 milioane euro,
– costuri suplimentare cu combustibilul, de 197 milioane euro, din cauza întoarcerii obligatorii a vehiculelor la fiecare 8 săptămâni,
– taxe suplimentare de drum, de 150 milioane euro/an,
– costuri de transfer al șoferilor acasă, la fiecare 3 sau 4 săptămâni, de 162 milioane euro/an,
– costuri administrative, de 60 milioane euro/an,
– costuri cu instalarea tahografelor inteligente, de 61 milioane euro,
– costuri cu parcările securizate, de 29 milioane euro/an și
– alte costuri legate de întreținere și reparații, de 77 milioane euro/an.
În aceste condiții, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a transmis, la data de 19 februarie 2021, o scrisoare adresată miniștrilor statelor membre, referitoare la acest studiu. În scrisoare, se prezintă principalele rezultate care demonstrează efectul negativ asupra mediului și asupra funcționării pieței interne, cu efect amplificat la frontierele statelor non-Schengen, prin dublarea timpilor de așteptare. Totodată, aceasta a solicitat Parlamentului European, Statelor Membre, operatorilor economici să contribuie cu propuneri pentru diminuarea efectelor negative. COM va analiza oportunitatea prezentării unor propuneri legislative înainte de intrarea în vigoare a Pachetului Mobilitate la 21 februarie 2022.
“Cred că Pachetul pe mobilitate adoptat discriminează transportatorii români și voi continua demersurile pentru amendarea acestuia”, a punctat Maria Grapini, cea care a făcut, în ultimele luni, numeroase demersuri de susținere a drepturilor acestora, drepturi grav afectate de pandemia de COVID-19.