Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Europarlamentarul umanist Maria Grapini critică dur politice agricole ale României, care se află într-o situație care sfidează logica

Europarlamentarul umanist Maria Grapini critică dur politice agricole ale României, care se află într-o situație care sfidează logica. Pe de o parte exportă masiv cereale, pe de alta importă din țări care nu sunt producătoare tradiționale de cereale. Politicile agricole actuale sunt falimentare, consideră europarlamentarul umanist.

„Ținând cont că a fost o secetă puternică în acest an, un semnal de alarmă trebuie, astfel, tras pentru ca responsabilii din Ministerul Agriculturii, Guvernul, chiar și membrii CSAT, trebuie să discute care este politica agricolă pentru a asigura rezerva de stat și pentru a nu ajunge la o criză a cerealelor și o criză în agricultură.
Agricultura ar putea fi o componentă importantă în economie pentru România, cu un aport semnificativ la PIB, pentru că știm foarte clar că țara noastra deține printre cele mai bune terenurile agricole din Europa.
Avem, de asemenea, o structură proporționată a agriculturii, avem viticultură, avem ferme, avem teren agricol pentru a cultiva cereale și nu numai.
Din păcate, modul în care Ministerul Agriculturii gestionează politicilor agricole este defectuos și în ultima perioadă putem spune chiar contrar principiilor unei agriculturi competitive. Ministrul Agriculturii a avut o întâlnire cu Asociația Distribuitorilor și cu producătorii viticoli. Din păcate, acesta nu a avut răbdarea necesară să asculte și după trei minute a plecat din întâlnire. Ce este mai grav- poate un ministru nu se pricepe la tot, chiar a declarat că nu se pricepe la vin- este că era obligat să aibă consilieri pe domeniile respective și, în consecință, să fi stat la discuție și să încerce să identifice, împreună cu cei prezenți, soluțiile necesare. De ce a avut loc această întâlnire? Pentru că Guvernul Orban a dat Ordonanța 130/2020 pentru a ajuta agricultura, așa cum s-a spus și de către Comisia Europeană, însă, din păcate, în această Ordonanță codurile CAEN pentru viticultură, pentru distribuție, în cazul unui un sector care are o contribuție mare la PIB și prin numărul de lucrători dar și prin lanțul pe care îl creează de la producători la consumatori, lipsesc și ca atare nu pot fi alocate fonduri pentru aceste domenii.
Mai mult, plus exportul de cereale a crescut în prima parte a anului 2020 față de 2019 cu peste 30 la sută și mă refer aici la porumb și la grâu. Exportăm în Franța, Spania, țări din UE și este hilar, în același timp, să să importăm cereale din țări care, în mod tradițional, nu erau producătoare de cereale și anume Bulgaria, Ungaria și Franța.În acest mod, ținând cont că a fost și o puternică secetă în acest an, cred că există un pericol în acest sens și putem merge chiar până la securitatea statului din punctul de vedere al rezervei de stat pentru cereale. Un semnal de alarmă trebuie, astfel, tras pentru ca responsabilii din Ministerul Agriculturii, Guvernul, chiar și membrii CSAT, trebuie să discute care este politica agricolă pentru a asigura rezerva de stat și pentru a nu ajunge la o criză a cerealelor și o criză în agricultură”.