Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grațiela Gavrilescu: Bugetul Sănătății pentru 2022 este realist și acceptabil

Deputatul umanist Grațiela Gavrilescu spune despre bugetul pe 2022 pentru Sănătate, care a primit aviz favorabil în Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, că, deși este insuficient, este unul realist și acceptabil.

Am discutat, astăzi, în cadrul Comisiei pentru sănătate și familie, Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022- Secțiunea Sănătate.
În contextul pandemiei, anul acesta și cel anterior ne-au dat cea mai clară și mai dureroasă radiografie a situației sistemului sanitar din România:
Infrastructura- veche și periculoasă, ATI-uri subdimensionate, cadre medicale insuficiente numeric și insuficient plătite, sincope în asigurarea unor medicamente vitale pentru cronici (vezi criza euthyrox), bulversarea asigurării serviciilor medicale non-covid, dispariția alternativei românești de pe piața medicamentelor și vaccinurilor etc.
Și tot acești ultimi doi ani ne-au “oferit” prilejul de a vedea și plăti, la propriu, prețul unor achiziții dubioase, de proastă calitate, inutile sau tardive…
În acest context, Ministerul Sănătăţii primeşte 23 de miliarde de lei în 2022.
Insuficient, desigur, dar o sumă realistă și acceptabilă, deși în scădere cu 0,1% faţă de execuţia bugetară preliminară din 2021.
Să nu uităm că alocarea iniţială pentru Sănătate, în 2021, a fost de 17,4 miliarde dar s-au găsit soluții de rectificare, sănătatea cetățenilor fiind, totuși, prioritară.
În consecință, după vot, Proiectul în discuție a primit aviz favorabil din partea Comisiei.