Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Grațiela Gavrilescu: Hai să ne văităm mai puțin și să muncim mai mult, mai bine și mai repede

Guvernanții au fost luați prin surprindere și de această dată, deși au avut timp suficient să continue ce fusese început în mandatul Grațielei Gavrilescu la Ministerul Mediului.

Redăm mai jos mesajul Deputatului umanist Grațiela Gavrilescu:

Hai să ne văităm mai puțin și să muncim mai mult, mai bine și… mai repede!
”Doliu național”, nu alta!, pe motiv că Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului ne-a prins ( și aceasta!) nepregătiți.
TOTAL FALS!
Directiva a apărut pe 5 iunie 2019, în mandatul meu de ministru, cu prim termen de aplicare iulie 2021.
Potrivit acesteia, ”Până la 3 iulie 2021, statele membre pregătesc o descriere a măsurilor pe care le-au adoptat (…), comunică descrierea Comisiei și o pun la dispoziția publicului. (…)” Merită citită! https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/…
Pe 30 august 2019, deja publicasem pe site-ul Ministerului Mediului, spre dezbatere publică, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic.
Era un prim pas, foarte important, prin care doream să evaluăm , la scară națională, proceduri de lucru și efecte economice ale noilor restricții de utilizare, colectare separată și reintroducere în circuitul economic a plasticelor de unică întrebuințare utilizate, de regulă, cu ocazia manifestărilor publice.
Nu a fot simplu deloc: în cele două luni, ne-am întâlnit cu primari, cu organizatori de spectacole în aer liber, cu producători de ambalaje, cu reciclatori, cu activiști de mediu…
A ieșit un proiect foarte bun (http://e-consultare.gov.ro/…/proiect-de-lege-pentru…/), care ar fi putut fi urmat, cu aceeași viteză, și de altele, care, astăzi, ne-ar fi puut poziționa în fruntea clasamentului european…
Nu s-a vrut?
Nu s-a putut?
De ce nu a fost, măcar acum, scos de la sertar și prezentat, în termenul fixat de Directivă, Comisiei și publicului ca demers în sensul dorit?
Hai să ne văităm mai puțin și să muncim mai mult, mai bine și… mai repede!