Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Învățământ dual, „moment de răscruce“ în educație. Cea mai importantă reformă. Ana-Loredana Predescu: Nu ne mai permitem să exportăm forță de muncă. Îmi asum ce spun!

Ana-Loredana Predescu (PUSL), membru în Comisia pentru învățământ, Camera Deputaților, a fost invitată la dezbaterea „Învățământul superior din România, în fața unor noi provocări“, unde a vorbit despre reforma sistemului educațional din România:

„Învățământul nu este numai într-un moment de răscruce din punct de vedere al noilor legi ale educației, o șansă cu care nu ne întâlnim foarte des, dar mai ales din punct de vedere al realităților social-economice, care ne împing să venim cu soluții pertinente, pragmatice și cât mai rapide.

Am participat la dezbaterile din Camera Deputaților, atât pe legea învățământul pre-universitar, cât și universitar, iar ca și concluzie personală – și îmi asum această constatare – dincolo de modificările pe care actualele legi le aduc – și sunt destul de multe îndrăznețe și pozitive – consider că cel mai important bun care poate fi adus învățământului și cea mai importantă reformă, în fapt, este aceea a învățământului dual.

De câțiva ani ne confruntăm cu această sintagmă invocată de toată lumea, și anume ‘alinierea cerințelor de pe piața muncii cu oferta educațională și sistemul de învățământ românesc’. Cea mai importantă reformă vizează învățământul dual, înființarea consorțiilor de învățământ dual și campusurile profesionale integrate. Aceasta reprezintă principala reformă adusă învățământului românesc și principala soluție oferită tinerilor și mediului de afaceri.

 

Cred că este inclusiv o misiune socială pe care aceste consorții de învățământ profesional și-o asumă, deoarece este vorba de a alipi aceste solicitări din piața muncii cu oferta educațională, de a răspunde nevoilor reale și a le putea asimila unei misiuni principale de a ne instrui copiii, de a obține premisele unei calificări și, de ce nu, de a obține un job pe piața de muncă din România. Nu ne mai permitem să exportăm forță de muncă, afacerile românești deja nu se mai pot susține din cauza lipsei forță de muncă“, a spus Ana-Loredana Predescu.

https://www.dcnews.ro/invatamant-dual-moment-de-rascruce-in-educatie-cea-mai-importanta-reforma-ana-loredana-predescu-nu-ne-mai-permitem-sa-exportam-forta-de-munca-imi-asum-ce-spun-video_916874.html