Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Laura Codruța Kovesi pusă în dificultate de umanista Maria Grapini

Europarlamentarul umanist Maria Grapini a reusit prin intrebarile foarte argumentate sa o puna in dificulate pe Laura Codruța Kovesi , marți seară, în cadrul audiererii pentru postul de procuror-sef european in Comisiile pentru libertati civile (LIBE) si control bugetar (CONT) din cadrul Parlamentului European.

Intrebarea europarlamentarului Umanist a fost urmatoarea : “In ce mod ati promova rolul proactiv al procurorilor delegati europeni? Pentru ca ati raspuns inexact sa sa nu spun ca ati mintit, CSM astazi v-a dat un raspuns la contestatia facuta, ca nu vi s-a refuzat gradul profesional de parchet general? Cum raspundeti la acest lucru ? Si daca ati fost sau nu pusa sub acuzatie pentru abuz in serviciu si marturie mincinoasa ? Cum veti garanta un management profesionist pentru ca ati fost demisa constitutional, si nu politic, din functia pe care ati detinut-o ca si sefa a DNA?”

Iar raspunsul Laurei Codruta Kovesi a fost unul destul de inexact, aceasta a precizat ca nu stie de decizia CSM.

Mai ales in contextul in care Sectia pentru procurori din cadrul CSM a respins,marti 25.02, plângerea prealabilă formulată de fosta şefă DNA fata de refuzul de a i se recunoaşte gradul profesional corespunzător pentru Parchetul General, decizia fiind pronuntata înainte ca aceasta să fie audiată în Comisia LIBE şi cea de control bugetar din Parlamentul European.

“Nu sunt la curent cu ce a decis CSM. Ceilalți procurori adjuncți ai mei, de la DNA sau Parchetul General, care mi-au fost în subordine, au primit gradul profesional de procruror de rang înalt. Sunt primul procuror căruia CSM nu îi acordă acest grad. Nu e o condiție prevăzută de lege, am fost numită șefă la DNA și la Parchetul General fără a avea gradul.
Revocarea mea de la DNA a venit ca o decizie a CCR, în care eu nu am fost parte în proces. S-a vizat un conflict între Guvern și președinte. Nu am avut posibilitatea de a mă apăra, de a face un recurs. Am făcut plângere la CEDO, ea vizează chestiuni de principiu. Dacă procurorii români mai sunt independenți și dacă pot fi revocați de CCR.”