Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maria Grapini militează pentru competențe de securitate în cazul IMM-urilor!

 

Luni seara, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, s-a dezbătut o tematică vastă și importantă legată de necesitatea înființării unui Centru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică, dar și a rețelelor aferente, numite centre naționale și de coordonare.

Propunerea Comisiei de instituire a Centrului de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică și a Rețelei de centre naționale de coordonare este, în accepțiunea general, o oportunitate binevenită de a crea viitorul cooperării europene în materie de securitate cibernetică.

Similar cu alte domenii ale economiei europene, inovarea, produsele, procesele și serviciile în domeniul securității cibernetice sunt create în mare măsură în întreprinderi mici și mijlocii.

Europarlamentarul Maria Grapini a intervenit luni seara, în plenul PE, susținând că ideea este una fericită iar Centrul de competențe european este mai mult decât necesar, cu o condiție: IMM-urile să fie incluse și susținute efectiv, și prin intermediul acestui nou organism al UE.

Susținătoare recunoscută a mediului antreprenorial, Maria Grapini a vorbit la Strasbourg despre tehnologie, nevoia de adaptare la contemporan și echitate.

“Doamna președintă, domnule comisar, stimați colegi, astăzi dezbatem un raport și sper ca mâine să fie votat un raport extrem de important, pentru că 80 % dintre cetățeni, din populația Uniunii, sunt/este conectată la internet și, până la urmă, viața cetățenilor, dar și economiile statelor membre depind de tehnologii, de tehnologia digital! În același timp, există riscul real de atacuri cibernetice. De aceea, voi susține raportul legat de înființarea Centrului de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică, dar și rețelele de centre naționale și de coordonare, pentru că, așa cum spunea domnul comisar, este foarte important ca lucrurile să funcționeze în sistem, în cadrul pieței interne.

Mă bucur că, la propunerea Comisiei, au fost adăugate amendamente din partea colegilor din Parlament legate de IMM-uri. Știm foarte clar că ele sunt mai vulnerabile decât companiile mari pentru că, sigur, nu sunt specializate în securitatea cibernetică. De aceea, este necesar ca Centrul de competențe și Rețeaua de competențe în materie de securitate să acorde sprijin IMM-urilor pentru accesul la cunoștințe și formare profesională!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, în plenul PE de la Strasbourg.

Raportul european va susține că Centrul și organismele sale trebuie să gestioneze transparent posibilele conflicte de interese, iar statele membre să se asigure că același principiu este aplicat și în ceea ce privește centrele naționale de coordonare.