Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Maria Grapini, europarlamentar PUSL, vrea o strategie europeană a turismului mai eficientă. Ea este îngrijorată și de consecințele grave ale șomajului de lungă durată. Eurodeputata ia la întrebări Comisia Europeană!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe o temă extrem de importantă, și anume, strategia europeană în sectorul turismului.

Potrivit eurodeputatului Grapini, ca reacție la impactul dramatic al pandemiei de COVID-19 asupra sectorului turismului din UE, Comisia Europeană a prezentat o serie de  măsuri și propuneri în vederea atenuării impactului acestei crize asupra industriei turismului din  UE.

Comisia a inițiat acțiuni în vederea definirii unei agende privind turismul pentru 2030. Deși știm că turismul este subsidiaritate pentru Piața internă, este important să existe o strategie și susținere la nivel european a unui sector important pentru PIB-ul Europei și pentru locurile de muncă pe care le creează”, a precizat Maria Grapini.

Europarlamentarul umanist a punctat faptul că, în ciuda măsurilor Comisiei, CCE (Curtea de Conturi Europeană) a identificat exemple de finanțare din partea UE, pentru sectorul  turismului, cu un impact mai puțin pozitiv decât cel așteptat. Poziția CCE, a mai spus eurodeputatul român, are în vedere unul dintre  următoarele trei motive: proiectele care au primit finanțare erau izolate de alte infrastructuri de  turism, nu s-au depus suficiente eforturi pentru a promova proiectele în mod eficient și, nu în ultimul rând, infrastructura care a beneficiat de sprijin era utilizată, în principal, de comunitatea locală și nu de  vizitatori.

În context, europarlamentarul Grapini a adresat Comisiei Europene următoarea întrebare:

Cum intenționează Comisia să remedieze toate aceste probleme pe care le-a identificat CCE? Ia în considerare Comisia să prezinte o nouă strategie a UE în domeniul turismului?

Maria Grapini, îngrijorată de consecințele grave ale șomajului de lungă durată. Eurodeputatul umanist cere explicații Comisiei Europene!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a adresat o nouă întrebare cu solicitare de răspuns scris Comisiei Europene pe tema consecințelor grave pe care le poate avea șomajul de lungă durată, atât pentru șomeri, cât și pentru creșterea economică și finanțele publice.

Eurodeputatul Grapini a avertizat că persoanele care rămân fără un loc de muncă, pe perioade mai îndelungate, se confruntă cu probleme mai numeroase în găsirea unui loc de muncă deoarece își pierd motivația, încrederea și competențele. Conform celor mai recente date anuale disponibile, în anul 2020, 35 % din cele 15 milioane de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (5,3 milioane de persoane) din UE  erau șomere de cel puțin 12 luni. În opinia Mariei Grapini, consecințele economice ale pandemiei de COVID-19 ar putea  exacerba această problemă.

În UE, statele membre sunt responsabile de politicile privind piața forței de muncă, a menționat eurodeputatul umanist, care a adăugat că FSE este principalul instrument financiar al UE prin care sunt sprijinite măsurile active luate de statele membre în domeniul pieței forței de muncă.

De asemenea, Maria Grapini a mai punctat că normele pentru noul instrument „FSE+”, pentru perioada 2021-2027, aduc o serie de progrese, cum ar fi modalitățile de stabilire a profilului persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și de  evaluare a nevoilor acestora.

În aceste condiții pandemice extrem de dificile, care au afectat puternic economiile statelor, dar mai ales piața muncii, europarlamentarul român a adresat, punctual, următoarea întrebare Comisiei Europene:

Cum intenționează Comisia să pună în aplicare noile măsuri din cadrul FSE+, astfel încât, statele membre să aplice o abordare care să vizeze, în mod specific, șomerii de lungă durată și nevoile acestora, deoarece există, în acest sens, mari disparități la nivel național și regional?

Maria Grapini vrea o strategie europeană a turismului mai eficientă. Ea este îngrijorată și de consecințele grave ale șomajului de lungă durată. Eurodeputata ia la întrebări Comisia Europeană!