Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mesajele umaniștilor de Ziua Europei

Conducerea centrală a Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), întrunită în această dimineață în cadrul unei ședințe de lucru online, a analizat principalele provocări economice și sociale ale acestui moment și a transmis un mesaj de unitate și încredere, cu ocazia Zilei Europei.

În acest context, Daniel Ionașcu, Președintele executiv al PPUSL a declarat: „În ciuda marilor provocări istorice cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului, noi, românii, am fost, suntem și vom fi întotdeauna o prezență naturală și necesară în marea familie europeană. Așa cum am depășit comunismul și incertitudinea acută din anii de tranziție, vom trece cu bine și peste această pandemie fără să renunțăm la esența noastră: români, creștini, europeni. Dumnezeu să binecuvânteze România și Europa.”

Participând la dezbatere, europarlamentarul umanist Maria Grapini a salutat Ziua Unității întregii Europe și a Victoriei forțelor democratice împotriva nazismului: „9 mai este o dată cu semnificații profunde pentru Europa. În 1945, la finalul celui de al Doilea Război Mondial, democrația, libertatea și respectul pentru drepturile fundamentale câștigau confruntarea cu agresiunea și intoleranța. Iar 5 ani mai târziu, tot pe 9 mai, ministrul de externe al Franței, domnul Robert Schumann, punea piatra de temelie a Uniunii Europene. Astăzi la 70 de ani de la „declarația Schumann” Europa Unită se confruntă cu provocări majore pe care le va depăși rămânând solidară și conștientă că binele comun se obține cu efort conjugat și cu interes real pentru toți cetățenii europeni, indiferent de punctele cardinale în care trăiesc. Noi, umaniștii avem în centru cetățeanul și dorim o Europă care pune accent pe coeziunea socială și etica în politicile europene.”

La rândul sau, Mihai Teodor, purtătorul de cuvânt al PPUSL, a declarat: „La mulți ani și României de ziua Europei! În 1944 și 1945 soldații românii au contribuit semnificativ la Victoria Aliaților. Iar în cadrul Uniunii Europene, de la aderarea în 2007, România a contribuit cu onestitate și hărnicie la consolidarea economică și politică a continentului. Milioanele de români care lucrează în Spania, Germania, Italia, Franța și în multe alte state europene reprezintă motoare economice care susțin real și nemijlocit prosperitatea Uniunii. Alături de Franța, suntem cel mai mare producător european de cereale! Nu în ultimul rând, cultura, tradițiile, credința românilor sunt parte integrantă a patrimoniului european. La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!”

În cadrul ședinței online, deputatul umanist Grațiela Gavrilescu și secretarul general al PPUSL, domnul Liviu Neagu, și-au exprimat, la rândul lor, încrederea în consolidarea rolului României în cadrul Uniunii Europene.