Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ne stingem, încet, dar sigur!

Conform statisticilor raportate de către INS, în 2019 au fost înregistrate 260.353 de decese. Mai bine de un sfert de milion de români și-au pierdut viața în 2019!

Îmi propusesem o analiză a datelor statistice, referitoare la principalele cauze ale mortalității. Orice tentativă de analiză este descurajată de disproporția enormă dintre numărul celor care s-au stins din cauze naturale și cei care și-au pierdut viața din alte cauze. Prin alte cauze înțeleg: malpraxis medical, un sistem sanitar deficitar și ineficient, accidente rutiere etc.

Indiferența autorităților responsabile, trebuie spus, este cauza comună în cele mai multe dintre situații.

Ne lipsește un sistem sanitar eficient, care să acopere de o manieră satisfăcătoare întreg teritoriul României. Un sistem sanitar care să pună accent pe măsurile profilactice, pe detectarea timpurie a bolilor și tratarea lor de o manieră adecvată. Pentru asta responsabilitatea le revine autorităților publice.

Și atunci când consemnăm numărul uriaș de decese înregistrat în urma unor accidente rutiere este vorba tot despre indiferența autorităților. Fie că discutăm despre starea infrastructurii, despre insuficienta reglementare sau ineficienta aplicare a legii.

Pentru a avea o imagine completă, trebuie să punem alături de cifra care reprezintă numărul de decese (260.353) și cifra care consemnează numărul de noi născuți. Adică 203.109. Diferența este uriașă. Dacă adăugăm aici și emigrația masivă, concluzia este una singură și este dramatică:

Ne stingem ca națiune! Încet, dar sigur!

 

Ne stingem, încet, dar sigur!