Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

”Nu putem lăsa în frig milioane de oameni care nu ar putea plăti facturile la gaz!”

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D,  a evidențiat într-o emisiune  televizată,  despre amendamentul important pentru România, pe care a reușit să îl impună în Parlamentul European.

Eurodeputatul Grapini a explicat  ce presupune noul amendament,  care vizează România, impus în Parlamentul European.

Este vorba despre reglementarea care prevede ca, pe perioada iernii, furnizarea gazului să nu fie întreruptă în cazul consumatorilor vulnerabili sau a celor aflaţi în litigiu, dacă nu au achitat facturile.

Potrivit acestei reglementări, măsura de întrerupere a gazului va fi impusă, doar  în momentul în care,  se încălzește vremea.

„Vom vota un raport extrem de important pentru România. Am reușit să impun amendamentul. A fost o luptă foarte mare. Acum, în România, de exemplu, nu există o claritate în ceea ce privește Protecția Consumatorului. Dacă este un consumator vulnerabil, atunci statul membru are obligația să îl protejeze”, a spus Maria Grapini.

În calitatea sa de negociator din partea Parlamentului European a directivei pentru gaz și hidrogen, eurodeputatul umanist a reușit, prin demersurile concrete  pe care le-a întreprins  în  ultimele săptămâni, să convingă Comisia Europeană și Consiliul European să prevadă masuri de protecție de la deconectări în sezonul rece ale cetățenilor care nu pot plăti facturile!

“Statele membre, deci și România vor trebui să se asigure că furnizorii nu acționează abuziv și deconectează cetățeni care nu pot plăti facturile. Totdeauna când sunt raportor sau  negociator, mă gândesc la impactul actului legislativ în România! Nu putem lăsa în frig milioane de oameni care nu ar putea plăti facturile la gaz!”, a conchis  Maria Grapini, în urma rundelor de negociere instituțională între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.

Clientul final aparținând categoriei de clienți casnici este înregistrat drept client vulnerabil dacă îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții:

  1. are venituri reduse, stabilite de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale;
  2. la locul de consum locuiește o persoană care din motive de sănătate/vârstă necesită continuitate în alimentarea cu gaze naturale sau alte condiții speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale,  informează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.

Încadrarea clientului casnic în categoria clientului vulnerabil din motive de vârstă/sănătate se va face de către instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale. Apoi, acestea vor înștiința furnizorul de gaze cine sunt acei consumatori.

În cele din urmă, furnizorul întocmește situația centralizatoare privind clienții vulnerabili din motive de venituri reduse și situația centralizatoare referitoare la clienții vulnerabili din motive de sănătate/vârstă pe care le comunică în timp util operatorului.

”Nu putem lăsa în frig milioane de oameni care nu ar putea plăti facturile la gaz!”