Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

O delegație de europarlamentari, condusă de Maria Grapini, vizitează regiunea Navarra: „ Regiunea Navarra poate fi un exemplu de bună practică pentru cum ar trebui să lucreze județele din România!”

O delegație a Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor din cadrul Parlamentului European, condusă de europarlamentarul Maria Grapini, membră în Grupul S&D, efectuează o vizită în regiunea Navarra, pentru a afla cum se adaptează administrația regională și întreprinderile din comunitatea autonomă la oportunitățile și provocările economiei digitale, inclusiv guvernarea electronică, care este esențială, printre altele, pentru furnizarea de servicii cetățenilor, tranziția verde sau protecția consumatorilor.

Cred ca regiunea Navarra poate fi un exemplu de bună practică pentru cum ar trebui să lucreze județele din România, dar și pentru sistemul fiscal românesc, având în vedere stimulentele pe care le acordă regiunea pentru inovare, cercetare, angajarea tinerilor și a femeilor. De asemenea, se încurajează școlile profesionale, acordându-se burse și transport gratuit”, a precizat eurodeputatul Grapini, care a adăugat că regiunea are cel mai mic indice de sărăcie din Spania, guvernul Navarrei punând un accent deosebit pe calitatea vieții.

Delegația condusă de europarlamentarul umanist s-a întâlnit, la Pamplona, cu președinta regiunii Navarra, Maria Chivite, și cu mai mulți consilieri, în cadrul discuțiilor având loc un important schimb de informații, în context, Maria Grapini prezentând Planul de acțiuni al Comisiei Europene privind educația digitală  2021-2027 și programul de acțiuni al Comisiei IMCO pentru creșterea competitivității Pieții interne a UE.

Din delegația condusă de vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, Maria Grapini, mai fac parte Maria da Graça Carvalho (Portugalia), Adriana Maldonado (Spania) și Virgine Joron (Franța).

La sfârșitul primei zile, a avut loc o conferință de presă susținuta de șefa delegației PE, Maria Grapini, și președinta regiunii Navara, Maria Chivite.

În discursul său, președinta Maria Chivite a subliniat rolul de lider al Navarrei în inovare, care a fost demonstrat „în puterea industrială a regiunii, în primul rând, în sectorul autovehiculelor și, acum, în privința economiei ecologice”.

Odată cu apariția digitalizării, Navarra lucrează, a susținut Maria Chivite, în trei direcții, pentru a aduce regiunea la nivelul celor mai avansate teritorii ale Uniunii Europene: conectivitatea, incluziunea digitală și modernizarea tehnologică.

Aceasta a mai explicat faptul că executivul regional continuă să lucreze la Strategia digitală Navarra 2030, care vizează „să pună în serviciul publicului o guvernare digitală 100 %, în care procesul decizional este sprijinit de volumele mari de date”.

Navarra este un bun exemplu de bună practică în domeniul digitalizării, iar guvernul Navarrei, la fel ca și UE, este preocupat de abordarea problemei atacurilor cibernetice care s-au intensificat în urma războiului din Ucraina și sperăm că noua lege privind reziliența cibernetică va fi în vigoare în al treilea trimestru pentru a aborda această problemă”, a punctat, la rândul său, eurodeputatul Grapini.

Din partea guvernului din Navarra, pe lângă președintele Chivite, delegația a fost primită de: Javier Remírez, prim-vicepreședinte și consilier pentru președinție, egalitate, funcția publică și afaceri interne; vicepreședinte secund și ministru al amenajării teritoriului, al locuințelor, al peisajului și al proiectelor strategice, José Mto Aierdi; consilier pe probleme de relații cu cetățenii, Ana Ollo; Director general pentru transformarea digitală, Guzmán Garmendia; Director general pentru acțiune externă, Sergio Pérez, și director general pentru comunicare și relații instituționale, Miguel Moreno.

De menționat faptul că regiunea Navara, care are o populație de 660.000 de locuitori, este o importantă zonă industrializată a Spaniei, cu un buget de circa 5,3 miliarde de euro, cu o puternică industrie auto, agricolă și alimentară.