Parlamentarii umaniști propun înființarea Fondului de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”.
Va fi un fond dedicat tinerilor familiști, cu vârsta până la 35 ani, care doresc să acceseze credite pentru locuințe, pot plăti ratele pentru acestea, dar nu au avansul necesar.
Inițiat de deputatul Grațiela Gavrilescu, liderul Grupării Umaniste din Parlament, și susținut de ceilalți parlamentari ai PPU (social-liberal), proiectul de lege își propune să susțină tinerele familii, să stimuleze natalitatea și să facă mai atractive perspectivele ca aceștia să rămână în țară sau chiar să se stabilească în mediul rural.
Acest fond special, care urmează a fi administrat și gestionat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, va fi alimentat, inițial, prin transferarea de către societățile comerciale puternice, al căror profit brut depășește 1 milion de lei, a 1% din acest profit, suma respectivă fiind deductibilă.
Sumele care li se vor putea acorda tinerelor familii cu destinația avans locuință nu vor putea fi mai mari de 15 mii euro și, respectiv, 15% din prețul locuinței.
Aceste sume urmează a fi returnate Fondului, eșalonat, în 10 ani, începând cu anul 6 de la obținerea lor, în rate lunare egale, astfel încât Fondul să se realimenteze, și din această sursă, pentru alți beneficiari.
Ordinea alocării se va face pe baza unui algoritm. Vor fi avantajate familiile cu copii și cele care doresc să se stabilească în mediul rural, pentru a-și exercita profesii necesare la sat: fermieri, cadre medicale, cadre didactice, absolvenți de teologie care urmează sa preia sau să înființeze parohii etc….
„Cred ca nu exista un fond de solidaritate mai justificat și mai acoperitor nevoilor reale ca acesta! Sunt mulți tineri, la început de carieră, care își permit plata ratelor, dar nu au și avansul necesar contractării unei locuințe. Lor le oferim șansa unui împrumut fără dobândă pe 5 ani, și returnarea acestuia, tot fără dobândă, în 10 ani.
Când este vorba despre tineri, statul nu trebuie să se comporte ca un cămătar, ci ca un părinte înțelept, care își ajută, la început de drum, fiecare dintre copii… Și nu este vorba doar despre ajutorul financiar ca atare, ci și de efectele acestuia în societate: stimulăm întemeierea familiilor pe baze solide și responsabile, întinerirea mediului rural, creșterea standardelor de viață, construcția de locuințe și, nu în ultimul rând, creșterea natalității în familiile tradiționale, conștiente de responsabilitatea de a-și crește copiii într-un mediu curat, sănătos, cu asigurarea tuturor condițiilor civilizate de viață”, a explicat inițiatorul legii, deputatul umanist Grațiela Gavrilescu.
Biroul de presă