Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Parlamentul European, comisia și statele membre trebuie să creeze o sinergie pentru a sprijini IMM-urile!

Europarlamentarul Maria Grapini, Co-președinte al Intergrup-ului pentru IMM-uri din Parlamentul European, a moderat dezbaterea Intergrup-ului cu tema ,,Accesul la finanțare al IMM-urilor: oportunități și provocări”.
La dezbatere au participat 12 femei antreprenor din România membre ale Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, europarlamentari, reprezentați ai Comisiei Europene, ai UEAPME și ai organizațiilor de afaceri.

Ca moderator, Maria Grapini a subliniat dificultatea accesului la finanțare al IMM-urilor și necesitatea diversificării surselor de finanțare:

,,Uniunea Europeană a pus la dispoziție câteva soluții de finanțare: împrumuturi, garanții, finanțare cu capital de risc, dar situația din piață arată că nu sunt suficiente. Un buget de 2,5 miliarde de euro pentru 2014-2020 pentru competitivitate nu este suficient. Există și alte programe pentru IMM-uri : Europa Creativă, Programul pentru ocuparea forței de muncă, Orizont 2020, dar solicitările producătorilor, și în mod special ale IMM-urilor, depășesc aceste programe. Lărgirea opțiunilor financiare disponibile și accesibile producătorilor, în special pentru IMM-uri, este o provocare-cheie pentru factorii de decizie naționali și europeni. Creditele bazate pe active reprezintă o formă răspândită de finanțare pentru IMM-uri, dar din păcate nu sunt posibil de accesat de întreprinderile mici. Cred că este nevoie să se găsească soluții de eliminare a obstacolelor comune pentru IMM-uri pentru a putea beneficia de oferte financiare mai diversificate. Sistemul financiar trebuie să servească nevoilor economiei reale. IMM-urile trebuie sprijinite în dezvoltarea unei abordări strategice pe termen lung pentru finanțarea afacerii. Este, de asemenea, nevoie de îmbunătățirea planurilor de afaceri ale Start-up-urilor și a proiectelor de investiții. Este nevoie de un echilibru corect între sarcinile administrative și de reglementare și vigilența. Creșterea transparenței în piețe este altă prioritate, în opinia mea, pentru a stimula dezvoltarea unor instrumente alternative de finanțare a producătorilor, în special a IMM-urilor. Dezvoltarea infrastructurii de informare pentru evaluarea riscului de credit poate reduce riscul perceput de investitori atunci când doresc finanțarea IMM-urilor și poate reduce costurile finanțărilor.

După sesiunea de întrebări și răspunsuri, concluziile dezbaterii au fost trase de europarlamentarul Maria Grapini:

,,IMM-urile reprezintă peste 99% dintre întreprinderile din UE, astfel este esențial să se sprijine creșterea acestora și inovarea. Cu toate acestea, una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă IMM-urile este dificultatea de a avea acces la finanțare. Majoritatea covârșitoare a IMM-urilor va rămâne dependentă de bănci ca principala sursă de acoperire a datoriilor. Deoarece o mulțime de IMM-uri ar putea beneficia de pe urma unei mai bune capitalizări, sursele alternative de finanțare pot juca un rol important. Este crucial ca IMM-urile să fie bine informate și pregătite atunci când caută fonduri. În scopul de a atrage finanțare, IMM-urile trebuie să prezinte potențialilor investitori informații relevante de calitate, fiabile și comparabile (chiar și transfrontalier). Este important ca Parlamentul European, Comisia și statele membre să creeze o sinergie pentru a sprijini IMM-urile!
În cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, Comisarul Katainen a afirmat că se dorește armonizarea normelor din sectoarele care nu se ridică la înălțimea potențialului pe care l-ar putea prezenta când vine vorba de prestarea de servicii. Mai mult, se dorește îmbunătățirea sistemul european de standardizare, permiterea participării proactive a actorilor civili. Toate măsurile propuse vor fi în avantajul IMM-urilor europene și vor veni în completarea altor măsuri concrete concentrându-se asupra accesului la finanțare. Comisia va veni cu propuneri pentru un fond european de capital de investiții și capital de risc.

ppusl-sibiu9