Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

,,Puterea Omului de a face bine copleșește resursele răului”

Trăim, fără îndoială, o perioadă complicată, tensionată.Observ din comunicarea cotidiană – cu cei din familie, prieteni, foști și actuali colaboratori, colegi de principii și valori umaniste – cum se acumulează o anumită neîncredere într-o soluție în viitorul apropiat și o neliniște generată de confruntarea cu necunoscutul.

Toate aceste reacții sunt firești. Pe de altă parte, dacă dăm la o parte particularitățile pandemiei de Coronavirus și analizăm marile încercări depășite de Umanitate de-a lungul timpului, înțelegem, în mod obiectiv, că și această provocare va fi depășită.

Evoluția ființei umane, din grotele preistorice până la călătoriile în spațiul cosmic, constă într-o uluitoare serie de realizări ce păreau, la un moment dat, imposibile. Fructificându-și înzestrările sale unice – creativitate, demnitate, onoare, curaj – Omul a găsit întotdeauna răspunsul potrivit la întrebările dure ale naturii sau ale propriului destin.

Chiar dacă, în aceste zile, ne pare că distanța până la reintrarea în normalitate este imposibil de parcurs, în cele din urmă o vom străbate cu bine. Pentru că venim de departe, am trecut peste războaie, molime, catastrofe naturale și vom continua să mergem mai departe.

Chiar dacă zilele de izolare par astăzi fără de sfârșit, când totul se va termina – și se va termina – vom ieși din nou din case, ne vom întâlni cu prietenii și familia, vom primi și dărui bucurie. Pentru că nu a existat niciodată un obstacol pe care vocația noastră socială să nu-l depășească.

Chiar dacă, acum, ne pare că abisul economic și suferința din jurul nostru se vor adânci peste limita imaginației noastre, vom descoperi curând, împreună, că puterea Omului de a construi, de a găsi soluții, de a face bine, de a se vindeca de boală și de frică copleșește resursele răului.

Astăzi ne e greu. Trăim un moment de cumpănă. Lumea se schimbă. Dar sensul acestei schimbări va fi decis, în final, nu de Coronavirus, nu de frică sau de oportunismul economic, ci de inegalabila forță a Omului de a se reinventa și de a remodela lumea.

Sunt umanist, deci optimist.