Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

România nu își mai permite să exporte forță de muncă. Învățământul dual, cea mai importantă reformă din Educație

Noile legi ale Educației reprezintă un punct de răscruce al învățământului românesc, o șansă cu care nu ne întâlnim foarte des. Pot afirma cu tărie acest lucru, mai ales din punctul de vedere al realităților social-economice actuale, care ne obligă să venim cu soluții pertinente, pragmatice și cât mai rapide.

În calitate de membru al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților am participat la toate dezbtareile pe legile educației și, dincolo de toate modificările propuse – destul de multe îndrăznețe și pozitive – se desprinde o reformă pe care o consider de o importanță capitală, cea a învățământului dual.

Auzim de câțiva ani că se vorbește despre „alinierea cerințelor de pe piața muncii cu oferta educațională și învățământul românesc”. Învățământul dual este principala soluție oferită acum tinerilor și mediului de afaceri. Înființarea consorțiilor de învățământ dual și campusurile profesionale integrate poate răspunde nevoilor reale de pe piața muncii și îi poate ajuta pe tineri să își găsească un loc de muncă în România. Pentru că acesta este adevărul, oricât de dureros: România nu își mai poate permite să exporte forță de muncă, afacerile românești deja nu se mai pot susține, din cauza lipsei forței de muncă.


Ana Loredana Predescu, deputat PUSL de Brașov