Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Șoc, groază și comic involuntar: Programul Național de Reformă 2020

Observând probabil că insist de atâția ani pe necesitatea elaborării unui “Proiect de țară”, un binevoitor anonim mi-a transmis un document voluminos intitulat “Programul Național de Reformă 2020.”

“În sfârșit”, mi-am zis, și am început să-l parcurg cu maxim interes. Din păcate, cu fiecare pagină citită, curiozitatea s-a transformat în mirare și, în cele din urmă, în amuzament.

Documentul – care înțeleg că se află în fază de proiect elaborat de Ministerul Afacerilor Externe (!!!) pentru a răspunde recomandărilor Uniunii Europene – conține “realizări” anterioare și “angajamente” pentru anii următori.

După ce am citit peste 100 de pagini în care informațiile și cifrele obiective se împletesc cu exprimări birocratice cu accente involuntar comice, cred că se impune o observație generală:

În acest document, redactat de un guvern de dreapta, se enumeră oficial și obiectiv realizări concrete ale guvernelor anterioare, de stânga (2018, 2019).

De la creșterea veniturilor colectate de ANAF la reducerea contrabandei cu tutun, sprijinirea IMM-urilor, derularea programelor de combatere a corupției în administrația publică locală sau creșterea ritmului absorbției fondurilor europene, proiectul Programului Național de Reformă 2020 menționează explicit progresele obținute de România în perioada 2018-2019!

Ținând seama că o asemenea abordare este fără precedent în spațiul politic autohton, dominat de invocarea “grelei moșteniri” și de obsesia desființării prin orice mijloace a adversarilor, consider că momentul trebuie “marcat” prin următorul sondaj online.

Șoc, groază și comic involuntar: Programul Național de Reformă 2020