Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Soluții viabile pentru securitatea alimentară a românilor

În urmă cu aproape doi ani avertizam asupra unui pericol care astăzi se conturează din ce în ce mai mult. În aprilie 2020 ceream conducătorilor țării să facă toate eforturile pentru a preveni o potențială criză alimentară în România, începând cu interzicerea, timp de un an, a exporturilor de produse alimentare, incluzând aici cerealele și materiile prime.

În 2020 spuneam:

„Domnului Klaus Iohannis, Președintele României,
Domnului Ludovic Orban, Prim–ministrul României,
Domnului Titus Corlățean, Vicepreședinte al Senatului României,
Domnului Marcel Ciolacu, Președinte al Camerei Deputaților,
Domnului Eduard Hellvig, Directorul SRI,
Domnului Gabriel Vlase, Directorul SIE,

Am analizat cu atenție avertismentele date de instituțiile internaționale privind pericolul unei penurii alimentare.

Păstrându-ne calmul și echilibrul, esențiale pentru administrarea responsabilă a situației actuale, România trebuie să ia URGENT măsuri de prevenire a unei crize alimentare, subiect de siguranță națională.

În consecință, vă solicit că astăzi, 3 aprilie 2020, să colaborați pentru promovarea unui act normativ și a deciziilor subsecvente prin care să se interzică exportul de produse alimentare, inclusiv cereale și materii prime, pentru o perioadă de un an.

Starea de urgență decretată de Președintele României și confirmată de Parlamentul României facilitează declararea stării de forță majoră pentru toate contractele semnate și în derulare.

Domnilor,

Dumneavoastră aveți responsabilitatea prevenirii crizei alimentare în România.
OPRIȚI EXPORTURILE DE ALIMENTE, ACUM!

Cu speranța că veți lua o decizie înțeleaptă,

Dan Voiculescu”

Propunerea mea a fost auzită, iar exportul de cereale și alte produse alimentare a fost oprit pe perioada stării de urgență din primăvara anului 2020.

Problema unei penurii alimentare nu este astăzi doar o ipoteză de lucru, ci o posibilitate reală, care a prins tot mai mult contur odată cu creșterile semnificative de prețuri la energie, gaze și carburanți.
Acum, avertismentele s-au înmulțit și au început să vină și din interior, de la producătorii români, de la fermierii care anunță că sectorul zootehnic este la limita supraviețuirii. În ultimul an, prețul furajelor aproape s-a dublat. Prețul de vânzare al cărnii nu mai acoperă cheltuielile fermierilor, care sunt nevoiți să vândă în pierdere.

Astăzi, producătorii de carne de pui cer Guvernului să oprească exportul de cereale.

Soluții sunt și nu este prea târziu să acționăm, cu celeritate, calm și echilibru, pentru că securitatea alimentară reprezintă o chestiune de siguranță națională.

 

Soluții viabile pentru securitatea alimentară a românilor