Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Steluța Cătăniciu: Prin acest proiect de desființare a SIIJ coaliția de guvernare dorește preluarea controlului politic al judecătorilor

Deputatul PPU (social-liberal) Steluța Cătăniciu spune că războiul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este dus de coaliția de guvernare pentru a putea controla politic judecătorii. La ora actuală, SIIJ este singura secție din Ministerul Public unde șefii acesteia nu sunt numiți prin decizie politică, ci de către CSM, garantul independenței justiției.

 “Prin acest proiect de desființare a SIJ Coaliția de guvernare dorește preluarea controlului politic al judecătorilor. La această oră,SIJ se află în afara sferelor de influență politică,numirile în cadrul Secției facandu-se de către CSM pe baza de concurs. Aceasta Secție oferă, în prezent, prin modul în care sunt făcute numirile în cadrul ei,garanții de independență magistraților. 

S-au făcut și se fac în continuare aceleași manipulări, la fel ca în cazul legilor justiției, cea mai gravă fiind aceea ca Secția reprezintă un instrument de presiune la adresa judecătorilor și procurorilor, în realitate Secția fiind singura din cadrul Ministerului Public în care șefii acesteia nu sunt numiți prin decizie politică, ci sunt numiți de CSM, care,în conformitate cu Constituția României,este garantul independenței justiției.”