Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Strigăt de ajutor al românilor din Covasna și Harghita

Identitatea individuală și culturală ale comunităților române din județele Covasna, Harghita și Mureș riscă să dispară.

Acest subiect s-a aflat pe ordinea de zi a întâlnirii dintre Mihai Teodor, Secretarul general al Partidului Puterii Umaniste (social liberal) și Cornelia Fazakas, liderul umanist al filialei din Harghita.

Respectarea drepturilor şi protejarea identităţii culturale şi individuale ale comunităţilor româneşti din cele trei judeţe sunt principalele probleme cu care românii se confruntă, aceștia fiind numeric minoritari în aceste zone.
Românii sunt discriminați la locurile de muncă din cauza faptului că nu cunosc limba maghiară. Nici educația nu este departe de a fi afectată – sute de clase de elevi riscă să fie comasate.
Mai mult decât atât, în județele Covasna, Harghita și Mureș se dorește conservarea tradițiilor românești. Este și cazul Ansamblului Folcloric românesc „Rapsodia Călimanului”, proiectele culturale din cadrul instituției fiind subfinanțate.

În acest context, Mihai Teodor a transmis: „ Ne dorim ca românii din aceste județe să nu se simtă marginalizați. Identitatea națională este una dintre cele mai de preț valori. Vom face toate demersurile cu instrumentele pe care le avem la îndemână pentru ca această situație să se îndrepte.”

În continuare, se poartă discuții cu privire la dezvoltarea filialelor PPU (social liberal) în Covasna și Mureș.

Biroul de presă