Teoretic, alegerile locale ar trebui să aibă loc pe 27 septembrie. Teoretic, zilele acestea, în România, partidele politice ar trebui să fie în perioada de precampanie electorală.
Practic, criza sanitară generată de pandemia de coronavirus pare să domine preocupările românilor; numai că, aceeași criză pare să provoace și o mare falie printre cetățeni: nu mai există decât două mari categorii, unii care nu mai cred deloc în pericolul reprezentat de COVID-19 și propagă, cu mult sârg, cele mai absurde teorii ale conspirației, și cealaltă parte, care devine din ce în ce mai speriată de răspândirea aproape incontrolabilă a cazurilor de infectări.
În acest context, fiecare partid politic încearcă să-și joace cărțile. Care cum poate și care cum știe.
În Teleorman, se prefigurează o schimbare de paradigmă a modului în care vor fi aranjate piesele pe tabla de șah politică a toamnei. Dacă, până nu demult, mentalitatea colectivă a perceput județul ca fiind unul roșu prin excelență, la cum se mișcă taberele în ultima perioadă, pare că lucrurile vor căpăta o altă turnură. De săptămâni bune, nu auzim decât de primari care părăsesc social-democrații pentru a se alătura liberalilor. Însă, aici e posibil să avem o sabie cu două tăișuri: dacă, la prima vedere, aceste migrări pot fi percepute ca lovituri dure pe care liberalii le dau pesediștilor, totul se poate întoarce și împotriva lor. E posibil ca mare parte dintre teleormăneni să nu vadă tocmai cu ochi buni acest traseism și să-i perceapă pe respectivii edili ca pe niște trădători. Mai ales dacă unii dintre ei își vor aminti și cât de mult vociferau liderii marcanți ai liberalilor că ei vor stopa traseismul politic.
Altă formațiune politică, ALDE Teleorman, de exemplu, după ce a trecut printr-o schimbare de lider, acum pare că vrea să intre în forță în lupta de cucerire a electoratului. Doar că, recent, aceștia au venit cu o găselniță oarecum naivă. Au anunțat cu surle și trâmbițe o mega-alianță electorală cu… cetățenii. Pe lângă faptul că nu este altceva decât propagandă electorală, o alianță presupune, în mod obligatoriu, existența și acordul a cel puțin două părți. Or, reprezentanții ALDE au făcut acest anunț unilateral.
La fel de naivă pare a fi și invitația pe care reprezentanții acestei formațiuni politice o lansează candidaților altor partide de a renunța la lupta politică și de a susține candidații ALDE. Acest mod de a trata competiția electorală ar putea fi catalogat drept o glumă, eufemistic vorbind.
Un partid care pare că respectă calendarul electoral și care a înțeles ce are de făcut în perioada de precampanie electorală este Partidul Puterii Umaniste – social-liberal. Liderul județean al formațiunii, Liviu Neagu, a mobilizat, într-un interval de timp destul de scurt, echipa de campanie și a reușit să-și lanseze candidații pentru aproape 50 de localități din județ. Conform declarațiilor pe care le făcea în urmă cu câteva luni, acesta știe că pentru a-și atinge scopul politic, e nevoie de consecvență și seriozitate, iar teleormănenii trebuie să aibă timp să cunoască propunerile de candidați ale umaniștilor, să-și formeze o idee despre platforma politică pe care aceștia o susțin. Și, chiar dacă este un partid relativ tânăr, s-ar putea ca PPU-sl să fie o surpriză a alegerilor locale din toamnă, mai ales dacă celelalte formațiuni vor urma aceeași direcție de până acum.
http://ziarulteleormanul.ro/teleormanenii-intre-coronavirus-si-politica/