Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tratatul Umanismului Pragmatic, lansat de profesorul Dan Voiculescu la Biblioteca Academiei Române

Viziune revoluționară: depășirea conflictualei „orizontale stânga-dreapta”, prin construcția unei societăți integratoare, „pe verticală”.

Profesorul Dan Voiculescu a lansat, joi, la Biblioteca Academiei Române, Tratatul Umanismului Pragmatic, o lucrare amplă dedicată doctrinei pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de trei decenii.

La lansare au fost prezenți, printre alții, actorul George Mihăiță, Teodor Meleșcanu, Alessandra Stoicescu, Octavia Geamănu, Gabriela Firea, Daniel Zamfir, deputații umaniști Ana Loredana Predescu, Grațiela Gavrilescu, Steluța Cătăniciu și Vlad Popescu, Cristian Popescu Piedone și Ramona Ioana Bruynseels, candidat umanist la alegerile prezidențiale din 2019.

Umanismul pragmatic reprezintă o perspectivă profund inovatoare asupra unui model economic, social și politic original, iar Tratatul elaborat de Dan Voiculescu reunește cele mai importante elemente ale lucrarilor sale anterioare publicate pe această temă, elemente explicate, dezvoltate și puse în contextul evenimentelor actuale.

„În 1989 m-am trezit în mijlocul unei furtuni. A venit Revoluția, iar eu aveam zece ani de activitate capitalistă Am spus bine, s-a întâmplat, e real, e prezent. Ce urmează? E bine să gândești în prezent ce s-a întâmplat în trecut, pentru a putea construi viitorul fără greșelile trecutului. Socialism, capitalism, feudalism, sclavagism. Toate acestea nu au ținut cont de natura umană. (…) Oamenii au calitățile lor. Tot ce trebuie să facem este să descoperim aceste calități și să le fructificam pentru ei și pentru societate. (…) Cu toții avem datoria, dacă nu pentru noi, pentru copii și nepoți, să încercăm să schimbăm metaparadigma de astăzi. Metaparadigma stânga – dreapta. Capital financiar – capital uman. Nu sunt criterii legate de aritmetică, sunt criterii umane (…) Nu mai suntem organizați pe orizontală. Trebuie să ne gândim să ne organizăm pe verticală. Sus, oamenii care pot crea, de la artă, până la producție și servicii. O categorie nu foarte numeroasă, dar foarte valoroasă. Există sume enorme de bani, există o enormă forță de muncă. Dar lucrurile nu merg. De ce? Pentru că nu mai sunt idei.

Banii stau, forța de muncă stagnează. Avem nevoie de organizarea societății pe creatori, executivi și mai avem nevoie să nu uităm că există oameni pe lumea asta care suferă. Ma refer la cei care nu suferă din vina lor. Oameni bolnavi, oameni singuri. Trebuie să avem grijă și de ei. Doctrina umanistă transformă orizontala stânga – dreapta în verticala creatori, executivi și vulnerabili, astfel încât să se respecte vechiul principiu <<omul potrivit, la locul potrivit>>”, a spus Dan Voiculescu la lansare.

Umanismul pragmatic, doctrina pe care este fundamentat PPU (social-liberal), elimină confruntările dintre „stânga” și „dreapta” și se concentrează pe două repere fundamentale și universale: omul, cu atributele sale morale, care este valoarea centrală a unei societăți, precum și clasa de mijloc, indispensabilă unei economii sănătoase și unei societăți prospere, democratice și juste.

                                                                                                                        Biroul de presă