Umaniștii, alături de dascăli, elevi și părinți: dezbatere publică pe legile educației la Brașov
PUSL a demarat un proces de preluare a solicitărilor asociațiilor de părinți, de elevi, sindicatelor profesorilor, care să aducă o reformă reală a învățământului românesc.
Deși Legile Educației au implicații majore pentru societatea românească, redactarea lor s-a realizat fără o consultare reală a factorilor implicați și a beneficiarilor procesului de învățământ. Nici până la acest moment, textul lor nu are o formă asumată.
Propunerile colectate vor fi depuse în cadrul Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților de deputatul PUSL de Brașov Ana Loredana Predescu.
În acest scop, la 10 februarie a fost organizată, la sediul Prefecturii din Brașov, dezbaterea „Noile Legi ale Educației Naționale din perspectivă parlamentară”.
„Sper ca această dezbatere reală, cu beneficiarii direcți ai noilor legi ale educației, să fie inspiratoare pentru doamna ministru Ligia Deca, ca un exemplu de deschidere, transparență și pragmatism”, a subliniat deputatul umanist.
PUSL apreciază că această șansă de a reforma educația românească poate fi fructificată doar dacă vocea actorilor relevanți din educație este ascultată. Pe baza acestor propuneri, Parlamentul trebuie să își asume corelarea textului de lege cu realitățile și necesitățile societății românești.
Propunerile avansate în cadrul acestei prime dezbateri organizate la Brașov au pus accentul pe necesitatea accesului neîngrădit la educație și a reducerii abandonului școlar, prin oferirea transportului gratuit și a masei calde în scoli, pe importanța adaptării programei școlare la realitățile pieței muncii cu accent pe școlile profesionale, pe menținerea profesiei de învățător în cadrul liceelor pedagogice, s-a punctat și necesitatea reglementării rolului mentorului, degrevarea directorilor de normele de predare și reglementarea sistemului de homeschooling, inexistent acum, în România.
„Nu ne permitem să ne asumăm o cosmetizare a învățământului românesc care să arate bine pe hârtie, dar să nu fie funcțională. Nimic nu poate funcționa în beneficiul învățământului, decât prin conlucrarea, ascultarea și implementarea soluțiilor reale date de trioul profesori – părinți – elevi.” a punctat deputatul PUSL de Brașov.
Lavinia Șandru, coordonator comunicare PUSL