DIASPORA-HEMORAGIA POPORULUI ROMÂN
UMANIȘTII ÎN DIALOG CU DIASPORA, PROPUN MĂSURI PENTRU SALVAREA ROMÂNIEI
Umaniştii au adoptat schiţa unui proiect pentru românii de pretutindeni, propus de Președintele interimar al filialei Cluj a Partidului Umanist, Mihaela Mazet Rozor.
Sprijinirea comunităţilor româneşti din afara frontierelor, ar trebui să fie pentru autorităţi o datorie morală şi constituţională. Totodată in acest context, Umaniştii îşi doresc prin implementarea acestui proiect să îmbunătăţească cadrul existent actual şi propun iniţierea unor proiecte atât prin intermediul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cât şi acţiuni proprii pentru susţinerea atât a comunităţilor de români din afara ţarii dar şi a copiilor lăsaţi în grija rudelor din ţară.
BIROUL DE PRESĂ
În plină luptă politică sterilă, care profită doar actorilor principali atentează la bunul simț al poporului român, românii aleg calea pribegiei, ducând la o adevarată hemoragie a poporului român nefiind dornici să își irosească timpul într-o țară guvernată haotic, spre direcția NICĂIERI. Plecarea celor tineri și foarte tineri determină modificări esențiale în structura populației României.
În ciuda estimărilor privind numărul cetățenilor români care trăiesc în străinătate, numărul exact al acestora nu se cunoaște.
Cifrele vehiculate de către Ministerul Afacerilor Externe, se bazează pe raportările misiunilor diplomatice ale Românei. Acestea transmit datele în baza numărului cetățenilor români care apelează la servicii consulare sau a celor care dețin pașapoarte de cetățean român cu domiciliul în străinătate (este un indicator nesemnificativ). Având în vedere faptul că cetățenii care se prezintă la misiunile diplomatice sunt doar cei care au nevoie de asistență și protecție consulară, nu au nici o relevanță în stabilirea numărului real al cetățenilor români care trăiesc în țările respective.
O situație mai aproape de realitate este cea rezultată urmare a cercetărilor statistice de tip recensământ (în România-diferența rezultată între doua cercetări succesive), care oferă cifre mai exacte.
Plecați inițial cu dorința să câștige bani și să se reîntoarca la familii în România, cei mai mulți aleg să își aducă și familiile, să își creeze noi familii, noi prieteni, astfel că după o perioadă nu se mai întorc acasă.
Marea majoritate au plecat cu un sentiment de neîmplinire, de frustrare și au lăsat în urmă restul familiei, prieteni dragi, toată viața lor. Aceste milioane de români pribegi prin lume se simt trădați, lipsiți de șansă în țara lor și au o influență covârșitoare în procesul electoral atât în ceea ce îi privește, prin participarea masivă la vot, deși secțiile de votare sunt situate la distanțe uneori de 5-600 km de domiciliul acestora. În plus, îi influențează determinant în opțiunea de vot pe membrii familiei din țară și prietenii, cunoștințele.
Copiii născuți în țări străine au dublă cetățenie, cetățenia română precum și pe cea a țării în care s-au născut sau a celuilalt părinte în situația familiilor mixte. Aceștia trăiesc primii ani din viață într-o comunitate diferită de cea din România, sunt integrați în țările în care trăiesc, în sistemul educațional, leagă prietenii, vorbesc la perfecție limba țării de adopție și din ce în ce mai puțin, limba română.
Pe măsură ce își pierd rudele, bunicii rămași în țară , copiii românilor din străinătate pierd legătura cu România și ajung să nu cunoască nici țara și nici tradițiile.
Cu toate că există un minister dedicat românilor de pretutindeni, lipsesc proiectele concrete pentru acești români care trăiesc în afara țării. În spațiul public se discută din ce în ce mai mult despre crearea de mecanisme, facilități, măsuri fiscale, sau chiar interdicții, menite să determine întoarcerea milioanelor de români plecați în pribegie,.
Partidul Umanist nu consideră realiste și eficiente soluțiile propuse până în acest moment de către decidenții politici.
Considerăm că cetățenii plecați din țară vor reveni doar după ce societatea româneasca în ansamblu, politicile publice, nivelul de trai din România, decența în viața publică vor deveni comparabile și competitive cu cele ale țărilor în care trăiesc.
În acest sens, propunem lansarea în dezbatere public, a următoarelor proiecte :
- COPIII ROMÂNILOR PRIBEGI – ȘANSA DE A-ȘI CUNOAȘTE ORIGINEA
Pentru a nu pierde complet legătura cu originile, Partidul Umanist propune crearea, prin intermediul Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a unor tabere de vară, în România, pentru copiii românilor care trăiesc în străinătate.
Finanțarea acestora să fie asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și să se ofere lecții de geografie, istorie și în special limba româna.
- SĂ CUNOAȘTEM LIMBA ȘI TRADIȚIILE ROMÂNIEI
Înființarea, pe cât posibil, pe lângă TOATE ȘI ÎN SPAȚIILE, misiunilor diplomatice ale României (ambasade și consulate), Institutul Cultural Român de ȘCOLI DE DUMINICĂ pentru copiii românilor din străinătate.
Atragerea unor cadre didactice care locuiesc în țara respectivă și lunar sau bilunar oferirea de către acestea a unor lecţii de limba română, cultură, istorie, georgafie în cadrul ȘCOLII DE DUMINICĂ.
Finanțarea poate fi prevăzută din bugetul INSTITUTULUI LIMBII ROMÂNE (ILR) și a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
- SUSȚINEREA MINORILOR ABANDONAȚI ÎN ROMÂNIA
Tragedia copiilor cu părinții plecați în străinătate este prezentată frecvent de către mass-media. Urmările acestor despărțiri de părinţi sunt foarte grave și cu consecințe incomensurabile.
În vederea limitării efectelor negative, propunem înființarea, pe lângă autoritățile administrației publice locale CENTRE PSIHOLOGICE, unde să fie angajați specialiști în domeniu. Aceștia vor avea în fișa postului identificarea minorilor din comunitatea respectivă,vizitarea acestora, consilierea -POSIBILITATEA MINORILOR DE A-I CONTACTA DIRECT, crearea unor cluburi/centre de activități speciale pentru aceștia.
- Crearea, pe site-ul partidului a unei secţiuni noi, dedicate diasporei sub denumirea “UMANIȘTII ÎN DIALOG CU DIASPORA “.
Pe această platformă, urmează să le cerem românilor plecați să se exprime, să propună proiecte și activități pentru ei, şi totodată le vom oferi sfaturi privind activitatea consulară (privind documente de călătorie, vize, minori, documente notariale, declarații, acte de stare civilă etc.). în acest mod îi vom ajuta concret.
Doar intrând în contact cu un număr cât mai mare de cetățeni plecați este posibil să proiectăm și să constuim împreună cu aceștia acțiuni/activități/proiecte comune și POATE să creăm un climat de ÎNCREDERE.
Mihaela Mazet Rozor
Președinte interimar
al filialei Cluj a Partidului Umanist